неділя, 24 січня 2021 21:10

Як зменшити рахунки за комунальні послуги: поради експерта

Як зменшити рахунки за комунальні послуги: поради експерта
Щоб зекономити електроенергію, варто купувати обладнання з найвищою енергетичною ефективністю. Фото: unsplash

Загальні рецепти економії електроенергії - це енергозбереження та підвищення енергоефективності використовуваних приладів, розповів Gazeta.ua експерт із енергетики Геннадій Рябцев.

"Енергозбереження в основному полягає у тепловому ізолюванні, якщо йдеться про будівлі. Його виконують на основі результатів енергоаудиту. Тобто спочатку потрібно побачити, через які елементи чи конструкції втрачається тепло. Потім - ізолювати їх відповідними матеріалами", - радить експерт.

З його слів, щоб зекономити електроенергію, варто купувати обладнання з найвищою енергетичною ефективністю.

"Кожен прилад має наклейку з літерою, стрілкою і характеристиками, які визначають кількість енергії, витраченої на отримання певного результату. Стрілки мають кольори від зеленого до червоного, літери - від А до Е. Кожна літера може мати "плюси". Наприклад, енергетичне маркування А+++ зараз є найкращим", - пояснює експерт із енергетики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За електроенергію платимо 3 коп. - експерт про підвищення тарифів

Він зазначає, що потрібно проаналізувати витрати на енергетичні ресурси. Побачити, які становлять максимальну частку в платіжці і зосередитися на їх зменшенні.

"Також варто вибрати або замінити енергетичні технології на ті, які забезпечують найвищі коефіцієнти перетворення енергії. Якщо йдеться про домогосподарство, то використовувати сонячні панелі для генерації електричної енергії - недоцільно. Тим більше, якщо йдеться про північні регіони України. Якщо говорити про південні, там є сенс встановлювати сонячні конвектори - пристрої, які підігрівають воду завдяки сонячному випромінюванню", - каже Геннадій Рябцев.

У сільських регіонах радить мати декілька різних джерел енергопостачання.

"Коли онуки кажуть дідусям і бабусям, що потрібно розібрати піч, то я б утримався від таких дій. У селах має сенс використовувати - дрова, торф, вугілля. Способів знизити витрати - дуже багато. Потрібно з цього переліку вибрати ті, які ефективні та результативні для конкретного домогосподарства", - додав експерт.

28 грудня уряд скасував пільгову ціну на електроенергію для населення. Вона становила 90 коп. за перші 100 кВт-год. Із січня 2021 року українці сплачуватимуть за єдиним тарифом 1,68 грн.

Зараз ви читаєте новину «Як зменшити рахунки за комунальні послуги: поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі