середа, 21 листопада 2012 10:05

Як зекономити на користуванні водою

Як зекономити на користуванні водою
Закритий кран економить 900 літрів води. Фото: sob.ru

Вартість користування водою збільшується не лише тому, що чиновники хочуть нажитися на українцях, впевнений працівник одного зі столичних ЖЕКів Олексій Порохун.

"Води на планеті все менше, тому ціни на неї з кожним роком зростають. У майбутньому вся вода, яка тече з крана, буде проходити додаткову очищення, щоб нею скористалися знову. Тому економити споживання води вигідне як для гаманця пересічного українця, так і для екології", - сказав він.

Щоб зекономити, радить найперше встановити вдома лічильники на воду.

"Київська родина з двох людей витрачає за місяць 4 кубометри холодної води і 2 кубометри гарячої. Куб холодної коштує в середньому 3,2 гривні, а гарячої - 16,25 гривні. Разом виходить близько 47 гривень. Без лічильників родина сплачує 35 гривень за холодну воду і 113,7 - за гарячу. Разом виходить утричі більше, ніж з лічильниками", - пояснив Порхун.

ЗА його словами, треба замінити звичайний зливний бачок унітазу на сучасний із кнопкою економного зливу.

"Якщо немає такої можливості, підіть на невелику хитрість: наповніть водою дволітрову пляшку і поставте її в бачок. Об'єм води, що зливається, буде меншим на 20 літрів за день. При необхідності пляшку можна завжди дістати з бачка", - порадив чоловік.

Можна мити посуд за зразком того, як це роблять в європейських країнах, запевнив працвник ЖЕКу.

"Очищені від залишків їжі тарілки і столові прибори зберіть у раковині. Злив заткніть пробкою, додайте засобу для миття посуду і так помийте посуд. Після цього промийте його в окремій посудині з чистою водою. Кількість води, яку при цьому витрачаєте, зменшиться у 3-5 разів. Адже на миття посуду під сильним потоком води йде більше 100 літрів. А при митті автомобіля за допомогою шлангу - більше 300 літрів", - зазначив Порхун.

Кількість води можна зекономити у 5-7 разів, якщо приймати душ замість ванни.

"Також варто вимикати воду, коли чистите зуби. Пам'ятайте, що із повністю відкритого крана води витікає більше, ніж нам здається. Таким чином можна зекономити 900 літрів на місяць, і це - з кожної людини", - розповів Порхун.

Якщо лінуєтесь щоразу відкривати й закривати кран, можна встановити на нього спеціальні насадки, які реагують на піднесення рук до зони зливу. Вони вимикатимуть воду автоматично.

Зараз ви читаєте новину «Як зекономити на користуванні водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі