вівторок, 16 жовтня 2012 15:40

Як зекономити гроші на "дрібницях". Поради фінансового консультанта

Як зекономити гроші на "дрібницях". Поради фінансового консультанта
Багато речей можна дешевше купити через Інтернет. Фото: dombusiness-lana.blogspot.com

Криза змусила багатьох людей перерахувати сімейний бюджет. Проте не кожен може розумно розпоряджатися грішми. Як навчитися економити, радить фінансовий консультант Андрій Малахов.

Обдумуйте кожну покупку. Віддавайте гроші тільки за те, що справді потрібно. Подумайте, можливо, річчю, яку зібралися купувати, користуватиметеся раз чи два. Наклейте на кредитку яскраві жовті чи червоні ярлички з написом на зразок "Тобі воно треба?".

Відмовтеся від шопінгу як способу поспілкуватися з друзями чи гарно провести час. Приїжджайте в магазин зі списком того, що вам треба придбати. Їдьте додому, не відволікаючись на інші товари, яких нема у вашому списку. Бо в іншому випадку ви сто процентів купите непотрібний товар, який "саме сьогодні продають за незвичайного знижкою".

Раз чи два на рік порівнюйте ціни в магазинах поряд із вашим будинком. Можливо, є сенс продукти купувати в одному супермаркеті, побутову хімію в іншому.

Багато речей можна дешевше купити через Інтернет, у газетах безплатних оголошень у розділі "Продаю" або в магазинах за містом чи на околиці. Там, де скуповуєтеся постійно, треба придбати дисконтну картку або картку постійного покупця. Це зекономить сотні гривень.

Багато магазинів пропонують товари під власною маркою. Якість у них хороша, часто не поступається відомим брендам.

Добре скуповуватися на розпродажах. Звичайні сезонні товари можна придбати до кінця сезону на 15-20% дешевше, а то й на половину. У багатьох магазинах є постійні розпродажі перед святами - Новими роком, Великоднем, 8 березня, 23 лютого. Торгуйтеся. В багатьох магазинах продавці готові дати знижку, причому, досить велику.

Уникайте покупок у кредит. Адже ви переплачуєте за товар 20-30%. Намагайтеся накопичити бажану суму.

Ніколи не скуповуйтеся в продуктовому магазині на голодний шлунок. Це спровокує вас купити багато зайвих товарів.

Напівфабрикати коштують набагато дорожче тих продуктів, із яких вони зроблені. Навіть якщо не задумуватися, що поклали у фабричні котлети, купити м'яса, яєць, муки і зробити котлети власноруч коштуватиме на 15-20% дешевше.

У магазині звертайте увагу на полички нижче і вище рівня очей. Саме там власники ховають дешевший, а значить, менш вигідний для них, товар.

Ходіть за продуктами із великою місткою сумкою. Це зекономить гривень 200 в рік на купівлі пакетів та пакетиків.

Беріть на роботу "тормозки", фрукти, бутерброди, замість того, щоб обідати в кафе.

Не поспішайте купувати фотоапарати, ноутбуки, телефони, які тільки-но з'явилися у продажу. Через кілька місяців вони коштуватимуть дешевше. Іноді варто купувати техніку, що була у вживанні. Ціна багатьох товарів знижується на 40 чи 60%, як тільки власник зняв із них упаковку. Тому часто можна купити товар, яким не користувалися узагалі або кілька разів. Купувати за таким принципом можна все, від мобілок до автомобілів.

Щоб економити на мобільному телефоні, номери людей, із якими спілкуєтеся найчастіше, введіть в "улюблені" і дзвоніть за знижкою. Вирахуйте, як краще поповнювати гроші на мобілку. Можливо, не 10 разів по 10 гривень, а один раз 100.

Чи всі послуги на мобільному телефоні для вас важливі? Наприклад, ви дійсно хочете, щоб абонент під час дзвінка до вас чув мелодію замість гудків?

Якщо людині треба сказати лише пару слів, відправте смс, а не дзвоніть. Дома користуйтеся домашнім телефоном замість мобільного, вартість дзвінків із нього дешевша.

Якщо у вас під рукою комп'ютер із виходом в інтернет, менше телефонуйте, а більше виходьте у Skype, спілкуйтеся через електронну пошту та ISQ. Особливо, якщо треба поспілкуватися з людиною з-за кордону.

Хочете скоротити витрати - розраховуйтеся готівкою, а не карткою. Людина, яка розраховується карткою, витрачає набагато більше грошей.

Не влазьте у великі борги за кредитними картками. Відсоток на такі борги найбільший.

Краще взагалі не жити в кредит. Якщо необхідно купити якусь річ, краще позичити гроші у друзів. Інший спосіб скоротити витрати на виплату кредиту - купувати товар не на кредитну картку, а за готівку, взявши позику в банку. Проценти деколи можуть бути в півтора-два разу нижчими процентів на кредитці. З тих же міркувань, якщо у вас великий борг по кредитці, найрозумнішим рішенням буде взяти банківську позику, щоб розрахуватися нею. Перевірте, який процент ви платите по кредитках і який процент може отримати під позику в банку.

Розрахувавшись із кредитами, краще взяти великі ножиці і кожну кредитку перерізати навпіл.

Якщо користуєтеся дебетовою картою, відмініть на ній овердрафт. Це така послуга, коли банк "дарує" вам гроші, яких не вистачило для покупки товару. Але потім із грошей, які покладете на рахунок, ця сума знімається.

Якщо використання кредитки для вас із якихось причин необхідне, виберіть той банк, у якому проценти на картках нижчі.

Зараз ви читаєте новину «Як зекономити гроші на "дрібницях". Поради фінансового консультанта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі