понеділок, 30 вересня 2013 21:46

Як правильно скласти сімейний бюджет

Як правильно скласти сімейний бюджет
Фото: daysticker.net

Завдяки правильному плануванню сімейного бюджету можна заощадити більше 20% від зарплати, каже Володимир Марченко, фахівець із особистих фінансів. Він щотижня проводить тренінги, розповідає на них, як правильно контролювати особисті витрати й доходи.

З чого починати вести домашню бухгалтерію?

- З блокноту або файлу програми Exel. У ньому слід відмічати свої доходи та витрати. Можна щоденно використовувати для цього смартфон або планшет. На ці гаджети встановити безкоштовну програму домашньої бухгалтерії. У програму щодня заносити витрати, а в кінці місяця записувати їх у блокнот. Вже за три місяці визначаються основні витрати. Бо за один місяць неможливо відстежити всі покупки — у серпні, наприклад, я на таксі їздив тричі, а у вересні жодного разу. Пральний порошок купую раз на три місяці, борошно та крупи — раз на два місяці. Статті витрат формулюють якнайконкретніше — витрати на житло, проїзд, кредити, харчі, поповнення рахунку мобільного телефону, інтернету, плата за квартиру. Графи "інше" уникають.

Якщо в підсумку виявляється, що дохід дорівнює витратам?

- Не обов'язково одразу бігти шукати нову роботу. Варто якнайретельніше відслідкувати свої витрати. Зазвичай багато зайвих грошей йде на дрібниці — перекуси, каву з автомату тощо. Одна моя клієнтка на солодке спускала 700 гривень у місяць. Я попросив її спробувати пожити без нього і жінка отримала можливість щомісяця ходити із чоловіком у кіно, на каток в театр на вистави і у них лишалися гроші до наступної зарплатні.

Чим ще допомагає у контролі особистих фінансів список покупок за минулий місяць?

- Мета його створення — мати конкретні статті витрат у місяць і суму. Відштовхуючись від витрат у ті три місяці, можна говорити з мінімальною похибкою про наступні три місяці. Планувати витрати більш точно.

Як грамотно спланувати наступний місяць, маючи підсумки витрат в попередньому?

- Попередній місяць дає такий собі "скелет" витрат, тобто основні видатки без яких неможливо уявити своє життя. Наприклад, плата за квартиру, поповнення мобального телефону, мінімальний набір продуктів, проїзд тощо. На цей скелет ми нанизуємо витрати пов'язані із особистими цілями, бажаними покупками, закладаємо страхову суму про всяк випадок.

Як добитися максимальної точності у формуванні бюджету, адже в житті людини багато випадків трапляються неочікувано?

- На жаль, для багатьох День народження мами, своє весілля після п'яти років життя із другою половинкою та інші подібні випадки — є непердбачуваними. Це говорить про недалекоглядність людей. Насправді ці випадки можна передбачити в часі, вони циклічні. Аби вони не стали несподіванкою, раджу перед складанням річного плану на аркуші написати перелік сімейних і родинних подій на рік, спланувати відпочинок, поїздку до батьків, великі покупки тощо. Виходячи із цього сформувати фінансовий план. Наприклад, треба тата привітати із ювілеєм, отже, для нього слід передбачити подарунок на певну суму. Можливо, купити його раніше на кілька місяців раніше.

Скільки треба відкладати на форс-мажорні випадки?

- Аби бути готовим до втрати роботи, хвороби, псування техніки, формують резервні заощадження. Для кожного це різна сума. Для форсмажору молодому киянину достатньо мати запас 10-12 тисяч гривень. Половину цієї суми краще тримати у доларах, щоб не витратити одразу все. 12 тисяч вистачить на реабілітацію після перелому, наприклад. Це нерідко буває взимку з багатьма. Або ж на ремонт машини у разі незначної аварії. Тоді можна авто взагалі не страхувати, заощадити 3-7 тисяч у рік. Окремо відкладають гроші на випадок втрати роботи. Молоді варто відкласти зарплату за три місяці. Людині від 30 до 40 — за півроку. У 40-50 років — зарплату за 9-12 місяців. Що старша людина, то складніше підшукати роботу. Ці кошти накопичують окремо.

Як відкладати кошти на власну ціль?

- Найкраще завести депозитну картку на півроку або рік. Різні банки нараховують 10-17 відсотків річних. Із вкладених 10 тисяч прибуток буде 300-400 гривень. Гроші з карток можна зняти лише після закінчення терміну.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно скласти сімейний бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі