четвер, 15 листопада 2012 15:07

Як правильно скласти сімейний бюджет і зекономити 20% витрат

Як правильно скласти сімейний бюджет і зекономити 20% витрат
У план дій записують свої цілі, зазначають, скільки грошей вони потребують. Фото: postun.com

Грамотне планування сімейного бюджету заощаджує у місяць 15-20% витрат, каже фахівець із особистих фінансів Володимир Оксамитний із Києва.

За його словами, сімейні витрати та доходи записують у блокнот або в спеціальну програму протягом трьох-чотирьох місяців. Потім формують основні статті витрат.

"За місяць неможливо відстежити всі витрати. Бо у жовтні, наприклад, я на таксі їздив тричі, а у вересні жодного разу. Пральний порошок купую раз на три місяці, борошно, олію та крупи беру раз на два місяці", - розповів Оксамитний.

Статті витрат мають бути максимально конкретними - витрати на житло, проїзд, кредити, харчі, поповнення рахунку мобільного телефону, інтернету, плата за квартиру, рекомендує експерт.

"Не треба робити графу "інше", краще замість неї ввести три графи конкретних витрат - наприклад, "кава з автомату", "булка в їдальні" тощо. Часто люди, які тільки починають планувати свої фінанси, роблять графу витрат "інше", заносять туди 30-40% витрат. Це груба помилка", - наголосив Оксамитний.

Після формування основних статей витрат, складають план необхідних витрат на місяць.

"Його роблять по максимуму детальним. Коли за місяць план виправдав себе, тобто відхилення від нього було не більше за 7-10%, то можна планувати річні витрати. Проте у витратах на рік слід враховувати фінансові цілі, витрати на свята, страхові накопичення", - запевнив фахівець.

Перед складанням річного плану на аркуші пишуть план дій на рік, сімейних і професійних свят, відпочинку тощо.

"І вже, виходячи від плану дій, формують фінансовий план. Наприклад, треба тата привітати із 60-річчям, отже, для нього слід передбачити подарунок на певну суму. Те саме стосується новорічних свят, витрат на відпочинок. Найкраще, коли складений план на 5 років. Звісно, він не реалізується навіть на 85%. Проте прагнення його втілити в життя зробить старання успішними", - сказав Оксамитний.

У план дій записують свої цілі, зазначають, скільки грошей вони потребують.

"Ціль однієї моєї знайомої - свій сайт із надання юридичних консультацій. Вона вже півроку не може його відкрити, бо не запланувала це. А треба було відкриття сайту поділити на підпункти - розробити його структуру, знайти кошти на розробку тощо", - вважає спеціаліст.

Кошти на ціль тримають на депозитному рахунку, на них щомісяця нараховують відсотки. Зняти гроші можна лише в кінці депозитного терміну.

"Так можна убезпечити себе від раптових витрат, адже з депозитного рахунку гроші не так просто зняти, як взяти із шухляди столу у своїй кімнаті", - пояснив Оксамитний.

Крім відкладення коштів на свою ціль, слід накопичувати на непередбачувані випадки.

"Це може бути хвороба, втрата роботи. Для киянина достатньо мати запас 10-12 тисяч гривень. За цю суму можна прожити два місяці у разі втрати роботи. Її вистачить на реабілітацію після перелому. Це трапляється взимку з багатьма. Або ж на ремонт машини у разі незначної аварії. У інших містах України важче знайти роботу, тому там слід орієнтуватися на запас у 4 місячні зарплати", - підсумував Оксамитний.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно скласти сімейний бюджет і зекономити 20% витрат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі