вівторок, 27 червня 2017 15:58

Як працюватимуть нові правила розпорядження землями - Мартинюк

Як працюватимуть нові правила розпорядження землями - Мартинюк
Документ, що змінює правила розпорядження державними земельними ресурсами під назвою "Стратегія раціонального управління землями сільськогосподарського призначення державної власності" передбачатиме мінімальну ставку на земельних аукціонах 8%. Фото: Twitter

Максим Мартинюк повідомив, що Кабмін ухвалив документ, що змінює правила розпорядження державними земельними ресурсами під назвою "Стратегія раціонального управління землями сільськогосподарського призначення державної власності".

Зміни набирають чинності в повному обсязі з липня 2017. Що вони передбачають?

1. Безкоштовне передавання державних земель сільськогосподарського призначення у власність регулюватиметься обмеженнями за площею.

Для розрахунку братиметься формула. Безкоштовно можуть передаватися не більше 25% від площі земель, які було передано у попередній період на конкурентних засадах. Діє також і правило локалізації. Для розрахунку братиметься земля певного району, щоби не допустити вичерпання усього ліміту в межах області, де одиниця землі коштує найдорожче.

Максим Мартинюк зазначає, що землі все одно має вистачати усім бажаючим. А застосування таких обмежень допоможе громадськості краще контролювати процес виділення землі. Керівники управлінь Держгеокадастру на обласному рівні мають організувати суспільний діалог. Пояснити, що можливість роздати безкоштовно протягом наступних трьох місяців певну площу землі базується на результатах попереднього періоду.

Максим Мартинюк бачить два варіанти дій у ситуації, коли заявок назбиралося більше, ніж ліміт площі, яка може бути приватизована безоплатно:

· Створювати чергу із заявників та переносити частину заявок на майбутні періоди;

· Розподілити наявний ресурс пропорційно, за домовленістю із заявниками.

При цьому ділянки, зарезервовані для учасників АТО, зберігатимуть недоторканий статус, хоча практична передача їх у власність відбуватиметься лише в межах встановлених норм.

2. Безоплатна приватизація має узгоджуватися із сільською радою, на території якої роззташовані землі.

Це запобіжний засіб для запобігання приватизації особами з інших областей.

3. Землі, які повернулися з оренди в державну власність, більше не передаватимуться у власність без аукціонів.

Таким чином виключиться схема, коли фермер міг безоплатно приватизувати землю, яку раніше орендував.

4. Мінімальна ставка на земельних аукціонах становитиме 8%.

Договори оренди підписуватимуть лише на 7 років. Аукціони стартуватимуть із 8%. Як зазначив Максим Мартинюк, це відповідає середньому по країні рівню. Якщо аукціон не відбувся, то лот не передаватиметься за меншою ставкою, буде покращуватися організація торгів.

До основного договору не можна буде складати додаткові угоди з меншою відсотковою ставкою або більшим терміном. Винятком із правила 7 років та 8% можуть бути садівничі господарства. Але лише після закладання ягідної плантації або саду.

5. Агрохімічний паспорт ґрунту прикріплюється до орендної угоди.

Максим Мартинюк зазначив, що цей крок необхідний для того, щоб контролювати ступінь зносу землі та зобов'язувати орендатора відшкодовувати збитки, якщо він перевищив природні показники.

Максим Мартинюк позиціонує такі зміни, як погані для учасників земельних схем, але добрі для інших громадян України.

Зараз ви читаєте новину «Як працюватимуть нові правила розпорядження землями - Мартинюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі