понеділок, 03 вересня 2018 13:45

Як подорожчав бензин у серпні

Як подорожчав бензин у серпні
На зростання вартості бензину і дизпалива впливає ціна нафтопродуктів на кордоні і курс валют. Фото: Корреспондент

У серпні літр бензину в середньому подорожчав на 90 коп.

Заправити повний бак автомобіля на 48 л бензином А-95+ коштує на 45 грн дорожче, ніж на початку серпня. Вартість зросла до 1 508 грн, передає Сегодня.

Ціни на АЗС залежать від вартості нафтопродуктів на зовнішніх ринках Білорусі, Росії та Литви. 80% палива Україна ввозить із цих країн.

Також впливає курс гривні. За останній тиждень національна валюта ослабла до євро на 65 коп., до долара – на 40 коп. За серпень девальвувала на 1,5 грн до основних валют.

"Ми купуємо нафтопродукти за долари. Крім того, вони обкладаються акцизом у євро. Далі це все множиться на курс Національного банку і обкладається ПДВ. Тому ціни на АЗС на 85% залежать від курсу валют", – каже Леонід Косянчук, генеральний директор "Сан Ойл".

Водночас за півтора місяця мережі підняли ціни на пальне лише на 2,9%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, де найдешевший та найдорожчий бензин

"Зараз високий сезон і компанії не хочуть відлякувати споживачів. Тому не поспішають піднімати ціни. Тобто подорожчання стримується тим, що трейдери турбуються, що споживачі підуть на заправки, які продають змішане пальне та скраплений газ", – пояснює Геннадій Рябцев, директор спеціальних програм НТЦ "Психея".

За його словами, найближчим часом вартість бензину залежатиме від курсу валют. Якщо він ослабне ще на 1 грн, то літр пального за два тижні подорожчає на 70 коп.

У червні 2018 року українці купили на 12,6% менше палива, ніж за аналогічний період минулого року. Придбали 111 тис. т бензину, 93,8 тис. т дизпалива й 72,8 тис. т скрапленого газу. Скорочення споживання відбулося через зростання вартості пального. Так, 17 серпня 2017 року літр А-95 бензину на українських АЗС у середньому продавали по 24,57 грн. На ту ж дату поточного року — по 29,4 грн. За рік літр бензину подорожчав майже на 18%.

Зараз ви читаєте новину «Як подорожчав бензин у серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі