понеділок, 27 серпня 2018 16:06

Як "Північний потік-2" загрожує нацбезпеці Європи

Як "Північний потік-2" загрожує нацбезпеці Європи
Бенджамін Шмідт розказав про загрози "Північного потоку - 2" для Європи. Фото: РБК-Україна

Газопровід "Північний потік-2" є реальною загрозою для національної безпеки Європи.

"Проект може розділити країни ЄС і зробити їх залежними. Цей проект для того, щоб отримати якісь важелі управління в західній Європі та мати політичний вплив, щоб допомогти російським геополітичним цілям. Тобто це фактично є російською кампанією проти західної Європи", - заявив радник з питань європейської енергетичної безпеки Держдепартаменту США Бенджамін Шмітт.

Наголосив, що проти проекту виступили США і 16 європейських країн. Серед них: Швеція, Данія, Естонія, Польща, Словаччина, Румунія, Італія, Україна, Молдова та Грузія. А також міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд і представники уряду Великобританії та Франції, передає РБК-Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активи Газпрому арештували в трьох країнах

"Північний потік-2" підриває колективну енергобезпеку Європи, вважає дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що втратить Україна без транзиту російського газу

"Завдяки проекту може відбутися підрив багатьох інших проектів Європи, які є цікавими для багатьох інших країн Євросоюзу. Північний потік-2" розділить Європу і зробить деякі країни залежними від російських енергоресурсів, створить фізичні можливості для розвідки нових озброєнь Росією. Крім того, у Балтійському регіоні може статися дестабілізація. Так, Швеція 2016-го перекрила свої порти для поставок "Північного потоку -2", побоюючись, що Росія може застосувати свої гібридні методи", - додав він.

"Північний потік - 2" є виключно економічним проектом. Він має задовільнити потреби Європи у природному газі. Але транзит через Україну припиняти не будуть, якщо він буде вигідним. Так доцільність будівництва газопроводу пояснив Путін.

Зараз ви читаєте новину «Як "Північний потік-2" загрожує нацбезпеці Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі