четвер, 06 травня 2021 15:36

Ахметов збагатився майже втричі завдяки монополії й тарифам - експерт

Ахметов збагатився майже втричі завдяки монополії й тарифам - експерт
Андрій Новак: "Збільшення статків Ріната Ахметова сумірне з тим, наскільки зросли тарифи". Фото: Радіо Свобода

Статки олігарха Ріната Ахметова за рік зросли майже втричі завдяки його монополії в енергетичній галузі. Боротьба з олігархатом ведеться лише на словах, дії ж влади свідчать про її лояльність до олігархів. Про це Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"Збільшення статків Ріната Ахметова майже втричі приблизно сумірне з тим, наскільки зросли тарифи в галузі енергетики, де він є монополістом, – стверджує він. – Як власник значної частки загального енергетичного балансу України, Ахметов збагатився коштом споживачів. Плюс використав сприятливу кон'юнктуру на експорт його продукції – металу, і в такий спосіб наростив активи за такий короткий проміжок часу".

Накопичення багатств Ахметова відбувається явно за сприяння влади, переконаний економіст.

"Без затвердження тарифів, які ухвалює держава через регуляторів, Ахметов не зміг би отримувати такі надприбутки. В енергетичній галузі все регулюється державою. Тож стрімке збагачення конкретної людини за один рік в умовах війни, яку країна веде вже сьомий рік, в умовах загальної економічної кризи з падінням ВВП на чотири відсотки за минулий рік яскраво характеризує неефективність державного управління".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов створює Партію регіонів-2

Боротьба з корупцією та олігархатом існує лише на декларативному рівні, наголошує Андрій Новак.

"В реальності відбувається прямо протилежне. З 1 січня цього року вкотре підвищили ціни на газ та електроенергію, і не на кілька, а одразу на десятки відсотків. Це найбільш красномовно й об'єктивно свідчить про те, у чиїх інтересах працює чинний уряд, так само як Національний банк і найвищі економічні інституції.

Зрозуміло, що у фаворі у влади той, хто найбільше примножив свої статки й посів перше місце у списку найбагатших людей. Але й до інших олігархів ставлення влади є лояльним. Фактично цей список "Forbes" – основна динаміка статків у країні. І він набагато об'єктивніше за державні інституції свідчить про те, як і в чиїх інтересах працює українська влада", – підсумовує експерт.

Статки олігарха Ріната Ахметова за рік зросли у 2,7 раза з $2,8 млрд до $7,6 млрд. Такі дані опублікувало видання Forbes Україна. 76 учасників із першої сотні списку найзаможніших в Україні за рік збільшили свої статки. Багатство першої сотні зросло на 42%, до $44,5 млрд. Як наслідок – "вхідний квиток" у сотню подорожчав на третину, до $125 млн.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов збагатився майже втричі завдяки монополії й тарифам - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі