четвер, 14 квітня 2011 17:07

Аграрний сектор України потребує $ 60 млрд інвестицій - експерт

Аграрний сектор України потребує $ 60 млрд інвестицій - експерт

Потреби сільського господарства України в інвестиційному капіталі все ще становлять близько 60 млрд дол. США.

Про це в коментарі Gazeta.ua повідомив експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.

На думку фахівця, 57% із зазначеної суми потрібно вкласти у рослинництво, 43% - у тваринництво.

Приплив інвестицій, у тому числі іноземних, можливий тільки за умови створення чітких і прогнозованих "правил гри" для ведення агробізнесу.

"Важливу роль відіграють особливості формування і здійснення державної підтримки сільгоспвиробника, особливо у м'ясному і молочному секторах, оподаткування і кредитування сільського господарства. У нашій економіці рівень закредитованості складає 70 відсотків. У той же час у сільському господарстві кредити складають 3,4 мільярда доларів, з яких понад половину йде на рефінансування попередніх кредитів. Є низка невирішених проблем у зерновому секторі, скажімо, квотування експорту зерна", - пояснив Гагалюк.

За словами експерта, нині інвестори лобіюють ухвалення закону про запровадження та функціонування ринку земель сільгосппризначення, щоб можна було отримати кредити під заставу землі.

"Бажання вкладати кошти в прибуткову справу змушує інвестора прискорювати процес створення цивілізованих умов для ведення бізнесу. Тому висока вірогідність скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель уже з 2012 року", - зазначив Гагалюк.

За даними Держкомстату, за 9 місяців минулого року інвестиції в аграрний сектор України склали 5,8 мільярда гривень.

Зараз ви читаєте новину «Аграрний сектор України потребує $ 60 млрд інвестицій - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі