пʼятниця, 16 червня 2017 18:07

79% громадян виступають проти обмеження їхнього права продавати свої паї

79% громадян виступають проти обмеження їхнього права продавати свої паї
Зараз уряд фокусується на формуванні такої моделі сільського господарства, де б ключову роль грали фермери

79% громадян виступають проти продовження штучного обмеження права продати свій земельний пай.

Про це свідчать результати опитування, проведеного під час ефіру програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" 15 червня.

19% опитаний згодні із продовженням дії мораторію на продаж землі, а 2% респондентів відповіли "Мені байдуже". Дослідження проводилось шляхом інтерактивного опитування.

Як зазначив відомий фермер і народний депутат від БПП Аркадій Корнацький, коментуючи результати опитування: "А якби ви поїхали в село і запитали самих лише власників паїв, то у вас було б не 79%, а 99% проти обмеження їхнього права продавати свою землю".

Земельну реформу стримують страхи, накопичені селянами за 18 років дії мораторію, а також негативний досвід ваучерної приватизації, впевнений Максим Мартинюк, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України. "Але навіть критики ринку землі визнають, що 27 мільйонів гектарів землі перебувають у приватних руках. Це факт. Це є приватною власністю громадян і не є власністю держави. Це є активом кожної окремої взятої людини, чиї права зараз штучно обмежені", - сказав він.

За даними соціологічних досліджень, намір продати свою землю мають 20% власників, які сформують першу хвилю пропозиції. "З відкриттям ринку ми вийдемо на той показник, який зараз є в європейських країнах і де в обігу перебуває 5-10% землі. І на довгі роки основною формою використання землі в сільському господарстві залишиться оренда, - сказав Максим Мартинюк. - І насправді ми через запуск ринку землі якраз і вийдемо на той фермерський устрій сільськогосподарського виробництва, до якого прагнемо".

Нагадаємо, наразі уряд фокусується на формуванні такої моделі сільського господарства, де б ключову роль відігравали фермери, оскільки саме фермерство є рушійною силою відродження сільських територій і подолання безробіття на селі.

Зараз ви читаєте новину «79% громадян виступають проти обмеження їхнього права продавати свої паї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі