пʼятниця, 09 червня 2017 08:49

6 небезпек для селян, які готує влада

6 небезпек для селян, які готує влада
Народний депутат Аркадій Корнацький: "Законопроект №5535 створює умови пограбування селянина та всієї країни, і переходу землі в руки іноземців. А це – вимирання України"

З 1 липня 2017 року українських селян почнуть перетворювати на кріпаків. Безземельних позбавлять можливості отримати наділ, у власників паїв їх видурять або викуплять за мізерні гроші. Це станеться, якщо Верховна рада прийме законопроект №5535 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

Про це Gazeta.ua заявив народний депутат Аркадій Корнацький, автор альтернативного законопроекту №5535-1 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

"У законопроекті №5535 немає жодної статті чи положення, яке б не містило одну або кілька загроз для селянина, для земельних правостосунків і загалом для України. Законопроект створює умови пограбування селянина та всієї країни, і переходу землі в руки іноземців. А це – вимирання України", - зазначив народний депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйони гектарів української землі вже на ринку - Корнацький

Розповідає про 6 найбільших загроз для українського селянина:

1. Державні землі, які мають бути розпайовані, продадуть першими.

"З 1 липня 2017 року законопроект №5535 передбачає можливість продажу державної землі. Тієї, яка називається державною, а насправді є народною. Документ легітимізує незаконне поняття державної землі. Влада хоче продати ту землю, яка зараз у підпорядкування міністерств і відомств, собі. Хочуть повністю позбавити безземельних селян права на землю".

2. Землю скуплять багатії, а не фермери.

"Законопроект №5535 передбачає, що купувати землю має хто-завгодно, а не лише сільгоспвиробник. Ні селянин, ні фермер не можуть конкурувати із тими, хто заробляє гроші в містах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада 16 років вигадує механізм позбавлення землі в селян - Корнацький

3. Ріллю продадуть іноземцям.

"Законопроект №5535 передбачає, що і юридичні, і фізичні іноземні особи матимуть право заволодіти українською ріллею. Перші – з 2020 року, другі – з 2030 року. В історичному терміні цей час – дві секунди. А поки іноземці не можуть набути право власності на українську землю, візьмуть її у користування в інший спосіб – в оренду чи через емфітемзис".

4. Землю відбиратимуть банки.

"Законопроект №5535 передбачає, що фінансова установа може взяти землю під заставу. Якщо земля переходить у власність банку, то потім її продає менеджмент банку. Виключно за корупційними схемами. Менша частка грошей іде на рахунок банку, більша – в кишені менеджменту. Для чого фінансовій установі давати можливість набувати право власності на землю? Банк не чекатиме повернення кредиту, а просто переоформить землю на себе, продасть її і поверне кредитні гроші. Через таку схему у селянина легко забрати землю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земельну мафію України очолює Гройсман - Корнацький

5. Земля під сільськогосподарськими спорудами перейде у власність чиновникам.

"Законопроект №5535 допомагає чиновникам заволодіти сотнями тисяч гектарів селянських так званих несільськогосподарських земель. Маються на увазі землі під господарськими спорудами, лісосмугами, прогонами, фермами, токами, польовими станами.

Усі несільськогосподарські землі в ході приватизації 90-х передали в колективну власність селян. Це їхня власність, просто не розпайована. Порядок розпорядження цією землею зараз регламентує Земельний кодекс. Ст. 30 передбачає, що землею розпоряджаються за згодою власників земельних паїв. Цю згоду ніде ніхто не оформляє. Бо на тій землі зазвичай розташована нерухомість - виробнича інфраструктура сільськогосподарських підприємств. Селяни передали в оренду підприємствам свої майнові паї. Однак майно не може існувати без ділянок, на яких розташоване. Хтось оформляє право власності, хтось – право оренди. Бо вся ця чиновна сволота, яка керує земельними правостосунками, у багатьох випадках змусила людей брати в оренду їхню ж власну землю. Ті наділи, які колективно належать селянам, де-факто повертають у державну власність. І потім знову здають в оренду.
Законопроект №5535 остаточно хоронить право колективної власності. Всі землі колективної власності відносить до земель комунальної – передає у власність чиновника. На очах у всього світу серед білого дня грабують мільйони селян".

6. Держгеокадастр продаватиме землю селян без їхнього дозволу.

"Законопроект №5535 передбачає, що Держгеокадастр матиме право без усяких документів розпоряджатися чужою землею. Це і конфіскація, і реквізиція, і спецконфіскація. В законі прописано – "сьогодні ваше, завтра - наше". І не потрібно ніяких документів.
Наприклад, якщо селянин віддав землю у заставу банку і не зміг вчасно розрахуватись із кредитом - банк терміново переоформляє землю собі у власність. Селянин не встигає і дізнатись про це. Протягом року банк має провести відчуження землі. Якщо менеджмент банку не знайшов покупця – з'являється Держгеокадастр. Не питаючи селянина і банку, сам продає цю землю і отримує гроші собі. Без довіреності, без уповноважень. Ні від селянина, ні від банку. Державна установа може продавати чуже майно без уповноважуючих на то документів".

Деталі читайте тут: Український земельний хрест: смерть чи воскресіння?

Зараз ви читаєте новину «6 небезпек для селян, які готує влада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі