понеділок, 24 лютого 2020 10:24

50 тис. грн до повноліття: чи реально запустити таку програму в Україні

50 тис. грн до повноліття: чи реально запустити таку програму в Україні
Експерт пояснив, як має працювати програма по накопиченню грошей до повноліття Фото: pixabay.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, де пропонують відкривати на ім'я кожного новонародженого депозит на 50 тис. грн. Кошти виплачуватимуть після досягнення повноліття. Подібні програми діють у Саудівській Аравії, Катарі та Норвегії.

"Такі програми ефективно чинні у країнах, які мають газ і нафту. У них існує надлишок грошей, і частина цих коштів розподіляється резервними фондами. Схожа система чинна в Норвегії - створено національний резервний фонд, який отримує дохід від експорту нафти та газу. На його рахунках зберігаються трильйони. Якщо порахувати, то на кожного жителя припаде по 200 тисяч доларів. Але ці гроші ніхто не виплачує. Це декларативна сума, яка зафіксована за кожним громадянином. У Росії створена двоступенева система: фонд розвитку і фонд благополуччя. Ці фонди допомогли їм пережити кризу 2008 року і тиск на економіку в 2014-2015-х", - каже експерт Інституту GROWFORD Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд прогнозує зростання економіки

Для запуску подібних програм держава має мати потужне джерело притоку валюти. Наприклад, від продажу енергоресурсів чи експорту сировини. Добре працюють такі фонди в державах із невеликою кількістю населення.

"Масова виплата грошей із таких фондів призведе до краху. Та ж Саудівська Аравія створила його не для того, щоб "проїдати" гроші. Вони формують багатоступеневу систему економічної безпеки. На ці гроші вони купують активи по всьому світу, які можуть приносити пасивний дохід. Зокрема, землі, технології, а потім відкривають у себе заводи. Україна - єдина країна в світі, яка не має національного резервного фонду. Наша нафта - це зерно, соняшникова олія, метал. За рахунок продажу сировини ми можемо збирати в резервному фонді кілька мільярдів доларів. Але ці гроші потрібно використовувати не на виплати громадянам. А виключно для структурної перебудови економіки. Зокрема, створювати підприємства", - каже експерт.

Цьогоріч максимальні виплати на дітей із малозабезпечених сімей зростуть з 85 до 130% прожиткового мінімуму, на сиріт і дітей без опіки – із 2 до 2,5 прожиткового мінімуму, на дітей з інвалідністю – до 3,5 прожиткового мінімуму.

Зараз ви читаєте новину «50 тис. грн до повноліття: чи реально запустити таку програму в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі