субота, 17 листопада 2018 09:05
Сергій Дзех
Сергій Дзех
Журналіст, редактор

Змити ганьбу

– Я же не дебил – своего сына в армию отдавать. Еще не хватало, чтобы на войну заперли, – Іван переповідає розмову зі знайомим Максимом.

У жовтні почався призов на строкову службу. Сину Максима прийшла повістка. Він відвіз 20-річного Артема до родичів у село на Харківщині. Наказав сидіти там до кінця року, доки не закінчиться призовна кампанія.

– Знайомий порадив йому особ­ливо не світитися. В обласний центр не приїжджати. Боїться, що затримають поліцейські, які ухильників шукатимуть. Надіється порішати з лікарями. Щоб написали діагноз, що син непридатний до служби, – продовжує Іван. – Пояснював йому, що строковиків у зону бойових дій не відправляють. Служитиме десь у глибокому тилу. Максим не вірить. Мовляв, так усім для заспокоєння по телевізорах кажуть. А насправді – молодих на передову відсилають. Попередньо змусивши підписати на це згоду. Та і взагалі – армія чоловікові не потрібна. Вона тільки калічить психіку. Каже, по собі знаю, служив у 1990-х.

Із тиждень тому Іван пише у Viber: "Артем приїхав із села. І без відома батька пішов у військкомат. Проходить медкомісію. Максим лютує. Але хлопець твердо сказав: "Служитиму".

"Що на нього так вплинуло?" – питаю.

"Познайомився з місцевими. По п'янці розказав їм, чого в селі сидить. А там двоє пацанів-добровольців виявилися, – відписує Іван. – Назвали його слабаком і безхарактерним. Наступного дня про ту розмову все село знало. Артем не витримав. Хоче змити ганьбу

Зараз ви читаєте новину «Змити ганьбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі