четвер, 09 квітня 2020 13:00

Жителі Донбасу назвали роль Росії у війні

Жителі Донбасу назвали роль Росії у війні
Жителі Донбасу назвали роль Росії у війні. Фото: pixabay.com

Жителі прифронтових територій по-різному оцінюють зміни в Луганській та Донецькій області та роль Росії у війні на Донбасі.

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на результати дослідження, яке провели фонд "Демократичні ініціативи" та Центр політичної соціології.

Серед жителів Донеччини 3/4 вважають РФ стороною цього конфлікту, 12% – ні. Серед луганських респондентів звинувачують Росію у війні 47%, 39% – ні.

Порівняно з опитуванням наприкінці 2018 року в Донецькій області частка тих, хто вважає Росію стороною конфлікту, помітно зросла – з 57% до 76%, а хто так не вважає, - зменшилася з 23% до 12%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботу Зеленського оцінили на двійку

У Луганській області рівень визнання участі РФ у конфлікті також зріс – з 41% до 47%, але водночас з 31% до 39% збільшилася частка тих, хто цього не визнає.

Серед донеччан 46% опитаних упевнені в повному контролі так званих ДНР/ЛНР з боку Росії. Серед луганчан таких лише 20%.

40% донеччан та 44% луганчан вважають, що Росія надає Донбасу гуманітарну допомогу. Порівняно з опитуванням наприкінці 2018 року оцінки діяльності РФ покращилися.

У Луганській області різко зросла частка тих, хто вважає, що Росія долучається до конфлікту лише дипломатичними засобами – з 2% до 32%. Також з 28% до 44% збільшилася частка тих, хто вважає, що Росія надає Донбасу гуманітарну допомогу.

Суттєво зменшилася на Луганщині частка тих, хто вважає, що Росія постачає бойовикам зброю (з 46% до 33%), що російські війська беруть участь у бойових діях (з 36% до 20%), що Росія безпосередньо керує діяльністю так званих ДНР/ЛНР (з 36% до 20%).

На Донеччині уявлення про участь російських військ у бойових діях та підлеглість так званих ДНР/ЛНР російським кураторам залишилися приблизно на тому самому рівні. А ось частка тих, хто вважає, що Росія постачає бойовикам зброю, зменшилася з 50% до 37%. З 16% до 35% збільшилася частка тих, хто вважає, що Росія підтримує псевдореспубліки переважно дипломатичними засобами.

Серед донецьких респондентів 64% погодилися з фактом наявності війни, серед луганських – лише 38%. При цьому в Донецькій області порівняно з кінцем 2018 року частка впевнених в існуванні війни з Росією суттєво зросла (з 41% до 64%). А в Луганській – з 38% до 43% зросла частка тих, хто заперечує цей факт.

Протягом лише 1 години через пункт пропуску біля Успенки на окупованій Донеччині в Україну в'їхали 14 тентованих вантажівок із Росії.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Донбасу назвали роль Росії у війні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі