вівторок, 01 жовтня 2019 19:18

Зеленський заявив про домовленість щодо розведення військ і "формулу Штайнмаєра"

Зеленський заявив про домовленість щодо розведення військ і "формулу Штайнмаєра"
Президент Володимир Зеленський на брифінгу заявив про розведення військ на Донбасі на двох ділянках / фото: Офіс президента

У Мінську домовились про початок розведення військ у населених пунктах Петрівське та Золоте на лінії фронту на Донеччині.

Про це повідомив на брифінгу президент Володимир Зеленський.

"Хочу заспокоїти місцеве населення. Я особисто гарантую, що ви будете захищені. І відвід військових ніяк не вплине на вашу безпеку. Прикладом для цього є розведення військ у Станиці Луганській", - заявив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська делегація підписала "формулу Штайнмаєра" - російські ЗМІ

Зеленський також розповів про "формулу Штайнмаєра".

"Ми відповіли на лист пана Сайдіка (спеціальний представник голови ОБСЄ у складі Тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану. - Gazeta.ua), що ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра". Формула повинна буде імплементована у новий закон про особливий статус Донбасу", - пояснив глава держави.

Закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019-го.

"Буде новий закон, який розроблятиме парламент у публічному обговоренні з суспільством. І в цьому законі не буде перейдено жодної "червоної лінії", - пояснив президент.

"Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, відомий також у суспільстві як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови - будь ласка, зараз дуже важливо – за умови, коли там відбудуться місцеві вибори.

Проведені згідно Конституції та законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулись за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів", - додав президент.

1 жовтня у Мінську відбулось засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) зі врегулювання ситуації на Донбасі.

"Формула Штайнмайера" - це план дій для запровадження Мінських угод на окупованій частині Донбасу.

Заходи розробив 2015-го Франк-Вальтер Штайнмаєр - міністр закордонних справ Німеччини у 2013-2017-х. Він був членом 4-сторонньої контактної групи "нормандського формату" за участью Німеччини, Франції, України та держави-окупанта Росії.

Одним із пунктів Мінських угод були вибори на окупованих територіях та визнання за Донбасом особливого статусу.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський заявив про домовленість щодо розведення військ і "формулу Штайнмаєра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі