понеділок, 19 серпня 2019 14:23

"Жаліти бідних хлопчиків - ми не про це": зібрали історії бійців, які бились в Іловайську

"Жаліти бідних хлопчиків - ми не про це": зібрали історії бійців, які бились в Іловайську
На сайті Afterilovaisk.com розповідають про бійців, які воювали в Іловайську в серпні 2014-го / фото: Анатолий Бойко

Відбулась презентація документального проекту AFTERILOVAISK.

У ньому розповідають про бої за місто Іловайськ на Донеччині у серпні 2014-го.

Автори проекту - документальні фотографи Макс Левін і Маркіян Лисейко, які знімали події в Іловайську з 23 по 29 серпня 2014-го й виходили сумнозвісним "зеленим коридором" разом із українськими військовими.

"Жаліти "бідних хлопчиків", яких розстрілювали під час виходу з оточення, мов у тирі — AFTERILOVAISK не про це. Він про інше. Це історія хлопців, які одного дня стали чоловіками. Попри вік і, до речі, стать. В Іловайську були й жінки, котрі проявили ті самі якості. Війна дала їм всім таку можливість", – наголошують автори на сторінці проекту у Facebook.

"Це історія про точку неповернення, яку пройшов кожен із них. Пройшов, втративши друга. Побачивши очі росіян, які проводжали їх поглядом у пастку. Повернувшись із полону. Переживши все, або залишившись в Іловайську назавжди. Це історія про вибір. Адже 2014-го причин не піти на війну можна було знайти безліч: "хвора матір", "дружина і діти", "я не вмію воювати" або "на роботі я принесу більше користі країні". Причина піти — одна. Небайдужість".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кукурудза вище за БТР: як почались перші бої за Іловайськ

На сайті Afterilovaisk.com в інтерв'ю, аудіоспогадах і короткометражних фільмах зібрані розповіді про військових, що загинули під Іловайськом, а також тих, хто вийшов із оточення.

Проект складається з документальних записів свідчень українських військових і добровольців, інтерв'ю зі свідками подій і родичами загиблих.

Група розслідувачів із Лондона виявила нові докази участі російської армії у війні на сході України, зокрема у боях за Іловайськ.

Розслідувачі з Forensic Architecture отримали численні знімки із супутників, на яких зафіксовані колони російської військової техніки на території України і танки Т-72Б3, які тоді використовувалися тільки російською армією.

Зараз ви читаєте новину «"Жаліти бідних хлопчиків - ми не про це": зібрали історії бійців, які бились в Іловайську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі