четвер, 14 травня 2020 16:47

Заарештовано ключового фігуранта у справі про збиття малайзійського Boeing

Заарештовано ключового фігуранта у справі про збиття малайзійського Boeing
У ДНР ключового свідка у справі МН17 взяли під варту. Фото: reuters.com

У березні цьогоріч у Донецьку заарештували Леоніда Харченка – ключового фігуранта справи про катастрофу малайзійського Boeing МН17, збитого над Донбасом 2014-го.

За інформацією "Російської служби BBC", 2014-го Харченко був командиром одного з розвідпідрозділів ГРУ так званої ДНР з позивним "Кріт". Офіційні звинувачення в причетності до краху Boeing пред'явлено йому Нідерландами, суд розпочався 9 березня нинішнього року.

11 березня Харченка було затримано біля його будинку в Донецьку владою так званої ДНР і заарештовано, однак за іншою кримінальною справою. Це стало відомо від джерела, що мав стосунок до військового командування псевдореспубліки у 2014-2015 роках, – товариша Харченка по службі, який досі живе в Донецьку.

8 травня арешт Харченка продовжили ще на два місяці. Зараз його утримують у СІЗО по вул. Кобозєва, 4, в Донецьку.

Товариші по службі вважають, що ексрозвідника хочуть ізолювати, адже звинувачення йому висунуто несерйозні. Це нібито участь у незаконному обшуку 2014 року та незаконне зберігання зброї.

Джерело, знайоме зі справою Харченка, каже, що за першим пунктом у потерпілих немає претензій. За другим – пістолет було видано Харченку ще 2019 року в так званому МГБ ДНР для особистої безпеки у зв'язку зі справою МН17.

Вважається, що колишнього розвідника взяли під варту, щоб виключити його викрадення спецслужбами України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримає залізобетонний аргумент для продовження антиросійських санкцій

Україна оголосила Харченка в розшук у липні 2015 року. Йому заочно пред'явлено звинувачення у створенні терористичного угруповання.

2019-го проти Харченка порушено кримінальну справу за підозрою в причетності до збиття Boeing МН17.

Слідча група (JIT), що веде міжнародне розслідування катастрофи МН17, вважає, що Харченко брав участь у переміщенні ЗРК "Бук", з якого було збито Boeing. Також він міг координувати переміщення "Бука" до безпосереднього місця пуску ракети й подальшу евакуацію комплексу в Росію.

Харченко – єдиний з обвинувачених у справі МН17, який є громадянином України.

Зараз ви читаєте новину «Заарештовано ключового фігуранта у справі про збиття малайзійського Boeing». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі