пʼятниця, 24 січня 2020 08:06

В'язень Кремля: усі деталі справи Марківа
6

30 червня 2017 року в Болоньї поліція заарештувала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента у 2014 році на Донбасі. У його затриманні брали участь 15 карабінерів.

Віталій - боєць Національної гвардії і заступник командира взводу в батальйоні НГУ ім. генерала Кульчицького.

Перший допит відбувся 17 липня. Розгляд судової справи вирішили продовжити у вересні.

  Віталій Марків - боєць Національної гвардії України
Віталій Марків - боєць Національної гвардії України

Хто такий Віталій Марків?

Він родом із Тернопільщини, до Майдану тривалий час жив в Італії. Займався бодибілдингом, працював діджеєм.

"На війні знайшов декілька речей: зрозумів, наскільки цінується життя, як легко його втратити, здобув правильне розуміння побратимства, коли одна сигарета на три-чотири людини, один сухпайок, одна консерва. Треба жити кожним днем. Ніколи не відкладати речі, які можеш зробити зараз", - розповідав Марків під час фотосесії 2016 року для мистецького волонтерського проекту "Якби не війна".

Обставини справи

25 травня 2014 року під Слов'янськом неподалік села Андріївка під час мінометного обстрілу загинули двоє - громадянин Італії Андреа Роккеллі (фотокореспондент) і громадянин РФ Андрій Миронов.

Громадянин України, водій таксі, який підвозив групу, і громадянин Франції Вільям Рогелон (позаштатний фотограф агентства "Wostok press", інший варіант написання прізвища – Роглон) отримали поранення. Вільям Рогелон з місця події зник.

За фактом загибелі і поранення людей відкрили кримінальне провадження.

За інформацією слідства, фотокореспонденти А. Роккеллі і В. Рогелон в супроводі перекладача А. Миронова прибули на територію України без належного оформлення перетину кордону і не оформляли акредитацію в СБУ для здійснення професійної журналістської діяльності в зоні проведення АТО. До села Андріївка вони прибули на приватному таксі "Daewoo Nexia", з метою проведення фотозйомки району, що напередодні зазнав артилерійського обстрілу. Під час несанкціонованого перебування в зоні ведення бойових дій група потрапила під артилерійський обстріл. За інформацією слідства, це був мінометний обстріл.

Станом на травень 2014-го мінометів на озброєнні у підрозділів Нацгвардії України, дислокованих у районі Слов'янська, не було. Підрозділи оперативного призначення з 20 березня 2014-го по 4 серпня 2014-го комплектувалися лише стрілецькою зброєю - автоматами і кулеметами.

Крім того, в той період підрозділи НГУ базувалися навколо міста Слов'янська, захопленого терористами, на блокпостах, які розташовувалися по периметру міста на відстані 10-12 км. Дальність мінометної стрільби недостатня, щоб здійснити обстріл з блокпостів навколо Слов'янська в район Андріївки.

Реакція України на затримання бійця

"Генпрокуратура здивована арештом в Італії українського солдата Віталія Марківа, за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Рокеллі, висунутою прокуратурою м. Павія", - заявив заступник тодішнього генпрокурора України Євген Єнін.

"Українські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італії Андреа Рокеллі і росіянина Андрія Миронова. Генпрокуратура активно співпрацює з італійськими колегами, надає результати допитів свідків, результати експертиз тощо. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ", - наголосив Єнін.

"Наголошуємо на тому, що у 2014 році у батальйоні ім.Кульчицького в наявності не було жодного міномета", - заявили у Нацгвардії, пояснюючи, що артобстріл міг виходити лише з боку бойовиків ДНР.

***

3 липня 2017 року біля посольства Італії в Києві відбулася перша акція на підтримку Марківа. У ній взяли участь волонтери, громадські активісти, учасники подій на Майдані, а також військовослужбовці батальйону НГУ ім. Кульчицького.

6 липня 2018 року справу вперше розглянули в суді присяжних по суті. Суд вирішував як далі працювати. Доти 9 місяців справа перебувала у суді попередніх розслідувань. Діло розглядають як важкий злочин.

Продовжили слухання щодо гвардійця ще за рік - 17 травня 2019 року.

У суді свідчили четверо співслужбовців по батальйону, а також в.о. командувача НГУ генерал-лейтенант Микола Балан. Запевнили, що Марків не причетний до загибелі репортера Рокеллі.

"У гвардійському підрозділі тоді не було важкої зброї, а саме мінометів, вогнем яких могли вбити іноземного фотографа. Рокеллі перебував на позиціях бойовиків проросійських незаконних збройних формувань і умисно наражав себе на небезпеку, попри офіційні рекомендації посольства Італії не їхати у зону бойових дій", - казали в МВС.

За словами свідків, Марків ніс службу з охорони та оборони телевізійної вежі у секторі відповідальності, протилежному від місця загибелі італійського репортера.

24 травня на наступному судовому засіданні прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення.

"Старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків не вчинив злочину убивства, але він інформував командирів про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica. А ті зі, свого боку, контактували з військовослужбовцями ЗСУ, які з мінометів відкрили вогонь про групі іноземних журналістів. Марків, перебуваючи на позиції на горі Карачун, у силу своїх службових обов'язків не міг не знати, по кому буде спрямований вогонь", - стверджував на судовому засіданні прокурор Андреа Дзанончеллі.

За його словами, Марків був співучасником злочину, не беручи в ньому безпосередньої участі.

"Там убивали журналістів. На цьому крапка", - підсумував прокурор, не навівши конкретної аргументації умисного наміру вбивства.

На початку засідання суд присяжних остаточно відхилив прохання захисту провести додаткове розслідування на місці події в Донецькій області України. Суддя Аннамарія Гатто оголосила, що це не є необхідним через давність події та наявність того, що було з'ясовано на етапі розслідування.

  Адвокат Марківа Рафаелле Делла Валле
Адвокат Марківа Рафаелле Делла Валле

21 червня відбулось чергове судове засідання. Адвокат Марківа Делла Валле виступив з 6-годинною промовою.

Спростовуючи тези обвинувачення, захисник Марківа зосередився на детальному аналізі інформації від трьох ключових свідків, за даними яких прокурор Дзанончеллі реконструював факти та створив обвинувальну базу. Йдеться про потерпілого тоді французького фоторепортера Вільяма Руґелона, журналістку Corriere della sera Іларію Морані і фотографа Марчелло Фаучі.

Делла Валле до дрібниць проаналізував виступи і поведінку згаданих свідків, особливо французького потерпілого. Зауважив, що свідчення Руґелона, надані французьким слідчим у жовтні 2014 року, відрізняються від його показів італійцям у листопаді 2018 року.

Під час виступу правозахисник не скористався жодним фото чи відео - лише підготовленою промовою, написаною від руки на 200 сторінок з використанням латинських сентенцій, цитат політиків, письменників та досліджень з психології.

На засіданні також виступив адвокат захисту держави Україна Нікколо Бертоліні Клерічі.

5 липня закінчилися судові дебати у справі. Це засідання стало сімнадцятим.

  Віталій Марків - боєць Національної гвардії України
Віталій Марків - боєць Національної гвардії України

12 липня суд присяжних в італійському місті Павія визнав 29-річного бійця Національної гвардії України Віталія Марківа винним у вбивстві. І засудив до 24 років позбавлення волі.

Вирок італійського суду Віталію Марківу - це перший випадок, коли за кордоном засудили українського воїна, який обороняв свою Батьківщину від агресора.

Після оголошення вироку адвокату Рафаелле Делла Валле стало погано в залі суду, йому викликали "швидку".

"Сьогоднішнє рішення суду присяжних Павії позбавляє віри в правосуддя. Такі вироки − привід емігрувати з Італії", - заявив він згодом.

Віталій Марків вирок не коментував, а після його оголошення вигукнув: "Слава Україні". Присутні в залі українці хором відповіли: "Героям слава!".

"Якби на місці Віталія був американський чи російський солдат, його б виправдали. Це вперше в Італії, коли засудили іноземного солдата, який воював за кордоном", – сказав Делла Валле.

Автор: Едуард Андрющенко
  Люди вийшли на акцію підтримки "Свободу Віталію Марківу!"
Люди вийшли на акцію підтримки "Свободу Віталію Марківу!"

Ввечері того ж дня біля посольства Італії в Києві люди вийшли на акцію підтримки "Свободу Віталію Марківу!". Навпроти вікон амбасади тримали величезний транспарант #Free Markiv, написаний на полотнищі на місці події перед її початком, та менші плакати італійською мовою.На паркан дипустанови причепили плакат із написом "Скільки коштує юстиція?".

Особливістю акції стала велика кількість порожніх коробок з-під піци, складених перед посольством штабелями.

"Ми зібралися під італійським посольством, щоб висловити обурення тому вироку, який отримав в Італії нацгвардієць Віталій Марків. Ми принесли пусті коробки з-під піци, яка є символом Італії, щоб показати, що вирок так само є пустим, незаконним, неправильним", – сказав ветеран АТО, уродженець Донбасу Віталій Овчаренко.

Автор: Едуард Андрющенко
  Люди вийшли на акцію підтримки "Свободу Віталію Марківу!"
Люди вийшли на акцію підтримки "Свободу Віталію Марківу!"

На початку січня цього року військовослужбовці Нацгвардії України долучилися до акції "напиши листа Марківу". Усі, хто має бажання, можуть дати знати з різних куточків світу, що українці готові захищати своїх захисників – надіслати лист на адресу:

Markiv Vitaliy
Presso carcere Opera
via Camporgnago 40
20141 Milano.

Україна оскаржила вирок Віталія Марківа, якого в Італії засудили до 24 років в'язниці. Апеляцію подали 20 листопада, її розгляд Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «В'язень Кремля: усі деталі справи Марківа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі