середа, 26 червня 2019 12:21

"Воювати за Україну проти Росії - це самостійне рішення"

Дмитро Рубашевський із позивним - Друг Ганс - доброволець із Білорусі. Захищає Україну з 2015-го. Він - командир взводу, нагороджений медаллю за захист Бутівки та орденом "Народний Герой України".

Дмитро практично не виїжджав із бойових позицій і врятував життя понад десяток поранених побратимів. Ганс своїми руками будував укріплення, траншеї та окопи на шахті "Бутовці", біля Авдіївської "промки", де штурмова рота ДУК "Правий Сектор" майже рік тримала оборону.

Автор: ПС
  Білорус Дмитро Рубашевський з позивним "Друг Ганс" командує 2 взводом штурмової роти
Білорус Дмитро Рубашевський з позивним "Друг Ганс" командує 2 взводом штурмової роти

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стійкий запах від буржуйок та іржаве залізо: як сьогодні воюють на "Бутівці"

На розмову з Gazeta.ua він прийшов прямо з лікарняного ліжка з лікарні Мечнікова у Дніпрі. Там він лікує вже третє своє важке поранення - увесь у бинтах, опіках, у бою втратив око. Про поранення розповідати не хоче, каже тільки, що це був вибух. Але попри тяжке поранення, хлопець посміхається і тримається напрочуд спокійно, жартує. Ганс прийшов, щоб розповісти про захисників-іноземців, які всі ці роки воюють, захищаючи територіальну цілісність і суверенітет України, але нелегально.

Дмитро, як ви опинилися в Україні?

2015-го приїхав до Києва на футбольний матч Україна-Білорусія, побачив, що тут відбувається і записався до "Правого сектора".

Чому ви прийняли рішення воювати?

Я прибічник вільної Європи, за національні держави. На мою думку, імперія – це зло. Країни мають самостійно вирішувати, як їм жити і ніхто не має права нав'язувати свої правила. Білорусії нав'язали свої правила і тому я зараз розмовляю російською, а не білоруською. Імперія – це наш спільний ворог.

Як ви вважаєте, на які права можуть претендувати іноземні добровольці в Україні?

Особисто я вважаю, що ми не маємо права вимагати якихось прав. Воювати за Україну проти Росії - це самостійне рішення кожного добровольця. І давати чи не давати нам права та громадянство, мають вирішувати громадяни України. Якщо народ України вважає, що ми гідні отримати ці документи, тоді ми отримаємо їх. Так, вважаю, буде правильно.

Як живуть в Україні добровольці, які не мають легального статусу?

Ну як, у багатьох уже тут сім'ї та діти навіть. За 5 років багато чого сталося. Але ми не можемо офіційно влаштуватися на роботу, годувати сім'ї. Нам важко навіть вільно пересуватись вулицями. У будь-який момент тебе може зупинити будь-який патруль або поліція та перевірити документи. А з цим у більшості проблема. Паспорти часто прострочені та через це постійна загроза депортації. У Білорусії ти маєш змінювати паспорт у 25 років. Мені зараз 27, 2 роки тому я мав поміняти документ.

Автор: Facebook
  Збір коштів на допомогу бійцю йде на карту нареченої Дмитра Галини Корчак 5168755433533144
Збір коштів на допомогу бійцю йде на карту нареченої Дмитра Галини Корчак 5168755433533144

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усе встигали — стріляли у відповідь і одночасно варили суп"

Чому ви не поміняли паспорт?

Через те, що я приймав участь у бойових діях в Україні, мене там можуть заарештувати та позбавити волі. Тобто виходить таке замкнене коло – тут я нелегально знаходжусь, а поїхати туди не можу.

Ви теж тепер не зможете повернутись на батьківщину, адже Білорусія є союзником Росії?

Теоретично можу, але це загрожує наслідками, про які казав. Зараз у Білорусі було засуджено 2 добровольці, які воювали за Украіну, їм дали 5 і 8 років позбавлення волі. Також було засуджено 3 особи, які воювали за сепаратистів на боці Росії. Двом з них дали умовні строки 2 роки і один, здається. І вони повернулись назад на Донбас воювати на боці сепаратистів далі. А третього посадили до в'язниці на 2 роки.

За який кошт ви лікуєтеся?

Волонтери та народ України. Було об'явлено збір коштів на лікування і люди відгукнулися та допомогли.

Від держави ви не отримуєте жодних виплат за поранення та службу?

Ні.

Що будете робити, коли вилікуєтеся?

Повернуся на кордон України, якщо зір відновиться достатньо.

Зараз ви бачите шось?

Дуже мутно, та обіцяли поновити зір на оці, що вижило.

Хто вас супроводжує?

Моя кохана дівчина, вона приїхала до мене зі Львова.

Добровольці і закон

25 червня в газеті "Голос України" опублікували законопроект №3433. Ним передбачено спростити процедуру отримання українського громадянства для іноземних бійців.

"З прийняттям закону, захисники-добровольці матимуть правовий статус і перебуватимуть на території України легально, - говорить юрист Правозахисної групи "Січ" Віктор Філатов. - Буде заборонена їхня екстрадиція. Якщо раніше будь-який патруль міг арештувати Дмитра та передати на примусове виселення, то тепер це неможливо".

"Іноземні громадяни або особи без громадянства, які захищають країну, тепер можуть отримати посвідку на проживання на період захисту територіальної цілісності України. І навіть, якщо строк дії паспорта скінчився, дія посвідки триває.

Також для цих воїнів буде спрощена система отримання українського громадянства. Відтепер заборонено вимагати від іноземців-захисників документи, які можна отримати лише на території країни-походження. Зокрема, у країні-агресора та країнах, які її підтримують. Наприклад, довідку про відмову від громадянства країни походження. Для будь-яких інших іноземців така довідка обов'язкова".

Зараз ви читаєте новину «"Воювати за Україну проти Росії - це самостійне рішення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі