понеділок, 25 липня 2016 20:12

Воєнний стан потрібен на лінії фронту плюс сто кілометрів - Тарас Елейко

"Турчинов говорить про впровадження воєнного стану, щоб відбити опонентам охоту до перевиборів", - пояснив Gazeta.ua Тарас Елейко, підприємець, боєць Української добровольчої армії.

- На тлі тотального падіння рейтингу Порошенка і його партії підріс рейтинг "Батьківщини", "Радикальної партії" Ляшка, "Самопомочі". Заговорили про дострокові вибори у Раду. Військовим станом хочуть залякати ці політсили. А то, бачте, усі кому не лінь почали критикувати владу.

Коли людина не зможе вийти з дому, зіграти весілля до опівночі, користуватись інтернетом, майже кожен скаже: та дозвольте їм ті вибори, лиш верніть нам людське життя.

Хочеться вірити, що наша влада підіграє Росії, а сама тримає дулю в кишені. Ніби, підтримуючи Мінські домовленості, ми не проти виборів на Донбасі. Але ж насправді не хочемо їх. Тому заявляємо, що люди проти, але нібито тиснемо на громадську думку воєнним станом. Це все блеф, політика, гра. Ніхто з нас не знає правди.

Чи є достатньо причин вводити його?

- Немає. Така потреба була у 2014-го та на початку 2015-го. Зараз влада, напевно, наслухалася про Туреччину. За кілька днів воєнного стану там заарештували 50 тисяч людей. Переважно - інтелігенцію. За тиждень неможливо провести навіть попереднє дізнання, аби виявити стільки небезпечних для держави осіб. Мабуть, списки неугодних складали задовго до тих подій, протягом кількох років. Так можна прибрати тих, хто багато говорить. У когось раптом "знайшли" зброю. Уявіть, скільки знайдуть в Україні. Підкинути - нема проблем. Був волонтером, а то й добровольцем - усе, аргументів не маєш.

Турчинов згадує про військові формування біля наших кордонів з боку Білорусі. У 2014-му було 40 тисяч російських військ під Харківщиною, Донеччиною, Луганщиною. Та у ЛНР і ДНР за різними даними у 2,5 разів більше військової техніки, ніж в Україні або в Англії і Франції разом.

Передумови для воєнного стану є, але їх недостатньо. Сумніваюся, що це реально. Загроза вторгнення — невисока. Керівник ДНР Захарченко вже не вперше переніс вибори - тепер з липня на жовтень. Росія почувається притиснутою.

Чому не запровадили воєнний стан улітку 2014-го?

- Через слабодухість лідерів Майдану. Вони не готові були брати владу і щось робити. Готові лише до торгів і домовленостей. Потім прийшов Порошенко. Мав надію, що нам усе дадуть ззовні, поможуть і все буде добре.

Аргументували тим, що військо не готове. Так, але тисяч 5 солдат у Криму чекали наказу. Цього на перших порах би вистачило. Бої були б локалізовані в Криму. Набагато легше контролювати два перешийки на адмінкордоні і морське узбережжя, аніж сотні кілометрів лінії розмежування.

Тоді оголошення воєнного стану було потрібне для перемоги ворога, тепер - для перемоги опонентів. Якщо не втримати владу зараз, наступного року її в руках Порошенка може не бути. Восени у США - вибори президента. Якщо переможе Гіларі Клінтон, будемо розраховувати на більші обсяги допомоги. Можливо, навіть високоточну летальну зброю. Наступного року вибори у Росії можуть принести приємні несподіванки. Конфлікт на Донбасі згасає, тож увага народу буде прикута до внутрішніх проблем.

Введення воєнного стану не погоджують із іншими країнами. Але ми б тоді не отримували траншів МВФ, бо їх тоді розцінюють як фінансування військових дій.

Автор: Ярослав Тимчишин
 

Як розвивалися б події, якби у 2014-му таки запровадили воєнний стан?

- Ми не встигли б відродити армію, агресор би дійшов до Києва і далі. Але не було б Мінських угод. Був би нормандський формат: США, Британія на боці України. Втратили би багато людей одразу, суттєво постраждала б інфраструктура, але, можливо, не було би втрат зараз. Були би кордони по лінії "донецького Придністров'я".

Влада була б міцніша — фактично диктатура. Утекло би багато людей із непевним минулим, зокрема з верхівки. Менше агентів у Раді, жодних дипломатичних чи торгових зв'язків із Росією. Америка б воювала проти неї нашими руками. Таємно постачала зброю. Беззуба Європа просила б слізно: та віддайте той Донбас, нащо вам та війна?

Люди менше заробляли б. Побутова корупція зникла би через недовіру. Долар був би офіційно дешевший, а на чорному ринку - по 70-150 гривень. Гроші би виводили за кордон. Можливо, ця заява Турчинова вже спровокувала вивід валюти. Бо долар одразу зріс на 50 копійок.

Ціни були б некеровані. У Другу світову в Угорщині ви могли обрати у кафе страву за 5 мільйонів форинтів. А чек давали вже на 15. Почався би "віджим" і диктатура силовиків. Це був би їх зоряний час.

Чи допоможе воєнний стан закінчити війну на Донбасі?

- Якби президентом був Кучма, я був би проти. Якби Ющенко - за. Хоч і слабкий духом, зате патріот. Порошенко не став лідером нації, залишився бізнесменом. Воєнних станів при бізнесменах історія ще не знає. Мабуть, його оточення замінить ахметових, коломойських, фірташів і порве їхню власність, "як Тузик газету".

Маємо піти хорватським шляхом. Хорватія у 90-х вела 4 роки затяжної війни. Зміцнила армію і вирішила все за чотири дні. Треба ввести воєнний стан лише на Донбасі. Набратися сил, очистити військо. Провести пропаганду, відключити російські телеканали, інтернет. Бо зараз отримаємо лише територію і проблеми. І аж тоді військовою операцією швидко зайти туди.

Автор: Ярослав Тимчишин
 

Чи вигідний Україні воєнний стан лише на Донбасі?

- Стабілізувати кордон із окупованими регіонами треба на відстані лінії фронту плюс сто кілометрів. По пів Донеччини і Луганщини у нас є. Там і потрібен воєнний стан. Жодного переміщення товарів і людей туди-сюди. Хіба щоб виїхати жити в Україну. На Луганщині кордон уже стабілізували. Щоб те саме зробити на Донеччині, можна тиснути на Росію ззовні або жорстко відповідати на обстріли: наших жертв 7 - їхніх 77.

Далі говоримо, що всіх колаборантів жорстоко покарають, коли сюди повернеться українська влада. Щоб виїжджали у Росію. Казати, що хто вимушено виїхав в Україну, обов'язково повернеться у свої домівки. 70% населення там — аморфне, тому це спрацює. На всій території вести розслідування, перевірки, фільтри. Після повернення Донбасу ще на 5 років позбавити цих людей права голосувати, але дати їм можливість легко виїхати в Росію.

Воєнний стан у зоні АТО убезпечить від незаконного переміщення зброї, пропаганди Росії. Наш прикордонник на межі з ДНР затримав бабцю, що ходила в Україну і верталася назад. Несла сумку ліків. Каже: "Хлопці попросили". Узяв 300 гривень і пропустив. За воєнного стану контроль буде жорсткий.

Зараз ви читаєте новину «Воєнний стан потрібен на лінії фронту плюс сто кілометрів - Тарас Елейко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі