пʼятниця, 19 липня 2019 18:31

Військовослужбовець пояснив, де криється "зрада" указу Зеленського

Військовослужбовець пояснив, де криється "зрада" указу Зеленського
Юрій Руденко, ветеран АТО, спочатку служив навідником зенітки ЗУ-23, а потім командиром цієї ж гармати. Написав 2 книги, в які зібрав спогади та свідчення своїх побратимів. Фото: Цензор.Нєт

Указ президента №524/2019 про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України подовжує термін несення служби.

Указом влада намагалася врегулювати організаційні питання та зекономити гроші, каже в коментарі Gazeta.ua ветеран АТО Юрій Руденко.

"В Україні військовий стан офіційно не оголосили, тому діє особовий період. На мій погляд цей указ повинен був врегулювати службу, але є пара нюансів. По-перше, людина в зоні бойових дій перебуває менше, ніж треба для здобуття офіцерського звання. По-друге, до цього указу на війні трудовий стаж йшов рік за два. Тобто таким чином людина могла піти на пенсію в 40-50 років. Але для того, щоб зрівняти, що було і що стало треба час і запровадження військового стану, який в нас ніхто не запровадить", - каже ветеран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінську домовились про повне перемир'я на Донбасі: за обстріли буде відповідальність

Викладений 159 пункт зберігає за військовим посаду в разі, якщо він виїжджав на сесію чи перепідготовку.

"Це насправді непогано. Що я вичитав, так це те, що військовослужбовці, які зараз є чинними і перебувають на війні просто втрачають стаж. Це просто надання правового захисту", - каже Руденко.

У тексті указу замінили слова "воєнний стан" на "стан війни".

"Наскільки мені відомо, що таке стан війни ніде не прописано. Стосовно військового стану, то він дає певні преференції у переміщеннях військ, врегульовує роботу цивільних і військових підприємств. Його вводили в кінці минулого року і нічого не змінилося. Я сумніваюся, що наша влада його введе, особливо звертаючи увагу на те, що зараз розмови ведуть про перемир'я", - говорить Юрій Руденко.

Ветеран припускає, що у 263 пункті мається на меті теж збереження місця служби та стажу.

"Це нормальних хід, нічого нового немає і раніше так було. У нас немає військово-державних адміністрацій, оскільки немає військового стану. В нас є військово-цивільні адміністрації і туди відряджали людей, вони там працювали, а потім їх відряджали назад", - каже ветеран АТО.

Президент України Володимир Зеленський 16 липня підписав указ, який змінює проходження військової служби у часи війни.

Зараз ви читаєте новину «Військовослужбовець пояснив, де криється "зрада" указу Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі