середа, 06 червня 2018 17:09

Відвели літак від Слов'янська ціною власного життя: подвиг екіпажу
6

Указами Президента України Костянтину Могилко присвоєно звання “Герой України” та його іменем названий відновлений на ДП “Завод 410 ЦА” Ан-30 б/н “86”.
Фото: militaryaviation
На місці падіння літака поблизу села Пришиб встановили траурний меморіал.
На місці падіння літака поблизу села Пришиб встановили траурний меморіал.
На місці падіння літака поблизу села Пришиб встановили траурний меморіал.
На місці падіння літака поблизу села Пришиб встановили траурний меморіал.

6 червня 2014 року над Слов'янськом бойовиками пострілом з ПЗРК збитий літак повітряного спостереження Ан-30Б ВВС Україна. Загинули п'ятеро членів екіпажу.

Літак виконував розвідувальний політ. Збитий над селом Миколаївка в районі Слов'янська. Із 8 членів екіпажа троє зуміли покинути літак з парашутами, п'ятеро загинули.

"Ракета потрапила в правий двигун, внаслідок чого виникла пожежа, яку загасити не змогли. Командир деякий час утримував літак в горизонтальному положенні для того, щоб відвести літак від міста та дати змогу членам екіпажу покинути борт", - йдеться у повідомленні Military aviation.

Щоб літак не впав на житловий квартал, екіпаж направив його подалі від міста.

"Він ішов від села, "ліг" на праве крило, щоб не впасти на селище. Спроби приземлитися, яка завдала б шкоди селищу, не було", - розповів очевидець, житель села Пришиба.

На місці падіння літака встановлено меморіал "Скорботний Янгол" 05.06.2016.

"Такий гуркіт був і полум'я високе. Все село прибігло сюди. Приїхали, дивимося: все поле горить, а вони тут лежать. Найстрашніше було те, що ми бачили, як горять люди, а зробити нічого неможливо", - розповіла інша мешканка.

Зазначається, що 22 квітня 2014 року цей літак потрапив під обстріл зі стрілецької зброї над Слов'янськом та без значних пошкоджень здійснив приземлення на базовому аеродромі.

25 серпня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав указ про присвоєння літаку Ан-30Б імені загиблого командира екіпажа літака-розвідника, льотчика першого класу, Героя України Костянтина Могилка, який загинув, відвівши палаючий літак від житлових кварталів міста Слов'янськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лави ЗСУ повернувся унікальний літак-розвідник

Український штурмовик Су-25 екстремально низько пролетів над пляжем біля курорту Кирилівка, що на Запоріжжі. На порталі MilitaryAviation.in.UA з'явилось відео, як такі прольоти виглядають з кабіни пілота.

Зараз ви читаєте новину «Відвели літак від Слов'янська ціною власного життя: подвиг екіпажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі