неділя, 10 лютого 2019 13:39

"Від одної ракети відлітає ще кілька" - як обстрілювали Краматорськ
5

10 лютого 2015 року близько опівдня терористи обстріляли з реактивної системи "Смерч" аеродром у Краматорську на Донеччині.

Випустили 14 ракет. Ще 18 упали на східну околицю міста. Загинули 17, людей, з них 7 військових. Поранено 63 особи, зокрема шістьох дітей і 35 військових.

Краматорськ обстріляли з околиць Горлівки, повідомили у штабі АТО. 18 снарядів впали не території міста і близько 14 - в районі штабу АТО.

Жителі Краматорська на Донеччині фотографують частину ракети, що застряла в землі
Фото: REUTERS
Ракета від "Смерчу" під житловим будинком
Ракета від РСЗО "Смерч" залетіла в житловий будинок на околиці Краматорська
Ракета від "Смерчу" під житловим будинком
Пам'ятник в Краматорську до подій 10 лютого 2015 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ракети лягали метрів за 700 від будинків військових і міліціонерів"

Терористи використовували касетні снаряди підвищеної дальності "Торнадо". Такі є на озброєнні російської армії.

"Обстрілів було три. Перший - по аеродрому, де дислокується штаб АТО. Другий - по житловим будинкам. А третій - самий підступний - знову по аеропорту. Коли все допомагали пораненим і витягали людей з-під завалів", - казав тоді офіцер із 72-ї механізованої бригади Сергій Місюра.

В аеродрому Краматорська знаходиться тодішній штаб Антитерористичної операції.

"Були такі вибухи, наче небо розривалося. Я краєм ока бачила, як від одної ракети відлітає ще кілька. Потім зрозуміла, що то касетний снаряд", - каже волонтер Світлана Фальченко. Під час обстрілу була в центрі допомоги переселенцям на вул. Соціалістичній.

"У будинках, які ближче до аеропорту, повилітали вікна. У будинок на вулиці Марата влучила ракета. Його прошило наскрізь. Уже після обстрілу ми дивилися, що всі ракети лягали метрів за 700 від будинків військових і міліціонерів. Швидше за все, цілилися по місцях компактного проживання військовослужбовців. 3-метрові ракети, які не розірвалися, були без зарядів. Може, пристрілювалися. Чи то була провокація. Паніка серед людей почалася години через 2 після обстрілу. На заправках стояли черги, на виїздах із міста — пробки".

Головна військова прокуратура кваліфікувала обстріл Краматорська як терористичний акт.

Зараз ви читаєте новину «"Від одної ракети відлітає ще кілька" - як обстрілювали Краматорськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі