неділя, 21 липня 2019 18:30

Ветеран про справу Марківа: багаторівнева зрада

Ветеран про справу Марківа: багаторівнева зрада
Юрій Руденко, ветеран АТО, спочатку служив навідником зенітки ЗУ-23, а потім командиром цієї ж гармати. Написав 2 книги, в які зібрав спогади та свідчення своїх побратимів. Фото: Цензор.Нєт

Військовослужбовця батальйону оперативного призначення імені генерала Сергія Кульчицького Національної гвардії України Віталія Марківа засудили як італійця, який начебто вбив свого співгромадянина десь на Донбасі.

"Справа Марківа це багаторівнева зрада, а ускладнює ситуацію те, що він має громадянство Італії", - каже Gazeta.ua ветеран АТО Юрій Руденко.

Україна не може запросити екстрадицію, чи захистити Марківа через це.

"Навіть наш МВС виставляв документи про те, що Нацгвардія не має мінометної зброї. А суд присяжних уваги на це не звернув та засудив Марківа за те, що загиблий фотограф їх земляк. Якби він не мав подвійного громадянства, то його б можливо було захистити", - каже ветеран.

Фотограф Андреа Рокеллі разом зі своїм партнером, російським дисидентом Андрієм Мироновим загинув увечері 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська. Вони потрапили під мінометний обстріл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд проти нацгвардійця Марківа був спецоперацією Росії — посол України в Італії

Італійці в трагедії звинувачують бійця Нацгвардії Віталія Марківа.

"Цей журналіст мав оговорити з українським керівництвом своє перебування. Мусив отримати акредитацію, але це був2014-й рік, коли нічого такого ще не було відпрацьовано. Рокеллі був присутнім серед бойовиків, ходив там як цивільна особа. Теоретично його-б можна було звинуватити в зв'язку з бойовиками, але італійці не хочуть це брати до уваги. Також вони ігнорують той факт, що Марків офіційно працював в Нацгвардії, а там, де загинув фотограф його не було і близько", - говорить Руденко.

Нацгвардійця 29-річного Віталія Марківа засудили до 24 років тюрми в італійському місті Павія 12 липня. Його вважають причетним до загибелі італійського фотографа Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова поблизу Слов'янська на Донбасі у травні 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Ветеран про справу Марківа: багаторівнева зрада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі