Ексклюзиви
четвер, 24 жовтня 2019 17:03

В Україні розробили нову церемонію поховання воїнів

Український інститут національної пам'яті розроблює нове проведення церемонії поховання військовослужбовців.

Зараз загиблих воїнів ховають згідно з Додатком 18 до Статуту гарнізонної та вартової служб ЗС України, пише "Армія.Інформ".

"Цей ритуал спирається на радянські традиції та здається морально застарілим. Там прописано все – від розмірів і кольорів пов'язки до часу змін чатових, проте в Додатку не знайдете, наприклад, ролі й місця священика, який у 95 відсотках випадків присутній на таких похованнях. Тому зазвичай процес поховання полеглого воїна перетворювався на роздираючу душу процедуру без початку і кінця, якою керували не завжди компетентні люди: від авторитетної бабці до священика чи голови сільради, мало обізнаних на тонкощах військового церемоніалу. Траплялися і неприпустимі речі: як-то закопування в землю труни разом із державним прапором України, яким її накривали", – пише видання "Армія.Інформ".

Автор: Армія.Інформ
  В Україні розробили нову церемонію поховання військового, яка відповідає часу
В Україні розробили нову церемонію поховання військового, яка відповідає часу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі загинув професійний артилерист

Щоб розробити церемонію, яка б виглядала гідно, експерти та історики вивчали статути Армії УНР, традиції вшанування козаків і старшин. Також опрацьовували та аналізували подібні ритуали у арміях США, Ізраїлю, Польщі, Туреччини та Бельгії.

Новий ритуал поділили на 2 частини – військову та релігійну. Визначили час прощання рідних і накривання труни прапором. Визначили параметри стягу та його матеріал.

Церемонія з прапором відтепер виглядає так: труну огортають українським стягом, а перед тим, як домовину покласти до ями його розгортають. В цей час лунає перший салютний постріл, а сурмач та барабанщик виконують мелодію "Шана

Офіцер-розпорядник складає Державний прапор і передає родичам зі словами: "Від імені президента України, Верховного головнокомандувача Збройних сил України, прийміть цей Прапор як символ держави, якому вірно й до кінця служив ваш чоловік (син, батько, донька, дружина)".

Автор: Армія.Інформ
  В Україні розробили нову церемонію поховання військового, яка відповідає часу
В Україні розробили нову церемонію поховання військового, яка відповідає часу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині загинув сержант Іван Носкевич із Коломиї

Павло Подобєд, начальник відділу обліку і збереження місць пам'яті Українського інституту національної пам'яті вважає, що передача Державного прапора важливий ідеологічний і виховний момент. Український стяг має стати одним із елементів родинної пам'яті та зберігатися вдома разом із нагородами.

Також розробили церемонію щодо поховання Героя України та повного кавалера ордена Богдана Хмельницького. Буде виглядати більш урочисто: труну везтимуть на лафеті гармати, похоронну ходу супроводжуватиме військовий оркестр, у почесній варті збільшать кількість стрільців.

У Харкові 18 жовтня поховали 36-річного захисника України Юрія Громовича, який загинув на Донбасі.

Громович служив гранатометником у складі 92-ї механізованої бригади. 15 жовтня у зоні ООС неподалік Авдіївки його вбив снайпер бойовиків.

Зараз ви читаєте новину «В Україні розробили нову церемонію поховання воїнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути