вівторок, 21 лютого 2017 20:02

В Україні презентували перший мобільний додаток для постраждалих на війні

В Україні презентували перший мобільний додаток для постраждалих на війні
Програма PFAmobileUkraine

Сьогодні в Києві презентували мобільний додаток для надання психологічної допомоги постраждалим в зоні конфлікту. Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Програму PFAmobileUkraine можна безкоштовно скачати на iPhone та Android. В першу чергу цей додаток допоможе концентрувати свою увагу під час надання першої психологічної допомоги на алгоритмі дій, який найкраще допоможе постраждалому.

"Це наш перший крок. Ми вчимося надавати першу психологічну допомогу. Кажуть, посттравматичний синдром не виліковний. Ця програма створена, щоб він не настав. Наприклад, після полону чи жорстокого бою військовий переживає сильний стрес. Якщо правильно скористатися часом, коли цей стрес переростає в хворобу, то зможемо вивести отруту з організму. І те, що трапилось зі солдатом стане його життєвим досвідом. Як покроково допомогти собі, побратиму, сину чи чоловіку можна зрозуміти з інструкцій в додатку", - розповідає Марта Пивоваренко. Український психолог та волонтер, голова правління неурядової організації Development Foundation та випускниця програмної ініціативи Єльського університету підготовки українських фахівців у темі травматичного стресу та ПТСР.

Додаток можна встановити на мобільний чи планшет і користуватись без Інтернету.

Дані будуть оновлюватись із появою нових досліджень і зміною сервісів допомоги в Україні. Зокрема, у планах додати інформація про військову культуру та аудіо-файли з інструкціями.

Інформація в мобільному додатку розроблена для трьох основних груп. Для дорослих та дітей, що перебувають чи перебували в зоні АТО. Для постраждали під час лиха: обстріл, акт насильства, втрата близької людини, інший гострий травматичний стрес. Волонтерів, які надають допомогу постраждалим та рятувальників та служб реагування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боєць АТО застрелився у потязі

"Мобільний додаток дозволяє: сконцентрувати свою увагу під час надання першої психологічної допомоги на алгоритмі дій, який найкраще допоможе постраждалому", - каже Пивоваренко.

Для цього у додатку є тест, що оцінює готовність волонтера до дій у критичних, непередбачуваних ситуаціях.

А також - електронна форма для реєстрації даних про потерпілого. Вона дозволяє зафіксувати дані про потерпілого, якому чи яким була надана допомога, щоб не зберігати у голові деталі із десятка зустрічей. Особливо це важливо з урахуванням кількості людей, із якими має поговорити фахівець – соцпрацівник, психолог, капелан під час рятувальних робіт.

В майбутньому ця опція дає перспективу для формування бази осіб, яким була надана первинна допомога та порівнювати із чисельністю тих, хто звернувся по вторинну допомогу.

Програмою варто користуватися тим, в чиїх сім`ях є люди після певних стресових подій.

"Часто дружини ветеранів кажуть: "він повернувся іншою людиною з війни". По-перше, жінці варто спілкуватися з такими ж дружинами ветеранів. Щоб розуміти, що це не особливість її чоловіка, а обставини які на нього вплинули. Це новий досвід та знання. По-друге, якщо мова про розлучення, то не варто звинувачувати війну. Пригадайте, чи раніше все було добре. По-третє, якщо ви готові йти разом далі, то працюйте над собою. Як допомогти чоловікові звикнути до звичайного життя можна дізнатись з інструкцій на додатку", - розповідає психолог.

Мобільний додаток PFA mobile Ukraine був розроблений аналогічно до використаних Т2-технології на основі програми PFA mobile Національного центру ПТСР у США. Базова програма була розроблена завдяки партнерству із Національною мережею з питань травматичного стану в дітей і Національним центром з охорони здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбасом прокотилася хвиля зґвалтувань: відомо про 203 жертви

"Ми його довго розробляли, бо адаптовували до наших умов. По-перше мова. Американська англійська дуже інтуїтивна. Нам потрібен був фаховий переклад справді зрозумілий для звичайних людей. По-друге, умови після війни в які повертаються американські бійці і українські різні. Але перший крок - це адаптація. Вона для всіх однакова, бо стрес бійці під час бойових дій переживають схожий", - пояснює Пивоваренко.

Після встановлення програми перші опції такі: -про першу психологічну допомогу; -типові реакції на стрес; - самозбереження; - ключові етапи ППД; - направлення потерпілих; - ресурси. Після обрання певної опції наступний крок - обрання віку.

Програма адаптована для дорослих, підлітків, школярів, дошкільнят та немовлят.

Потім тест, де ви зрозумієте чи готові надавати першу психологічну допомогу та чого варто ще довчитися. Після цього алгоритм дій. Якщо вас цікавить література про це або окремі теми їх не важко знайти в додатку.

Додатком вже користуються бійці в АТО та переселенці. Окремий попросили розробити сухопутні війська та морпіхи. Бійці, їх командири пропонують звузити додаток до специфіки їх роботи. Активно юзають PFA mobile Ukraine Національна гвардія України. Популярності мобільний психолог набирає серед поліцейських та МНСників.

Зараз ви читаєте новину «В Україні презентували перший мобільний додаток для постраждалих на війні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі