середа, 22 серпня 2018 20:06

"Там, де ми – там Україна" - ветерани, політики та волонтери зібрались на міжнародному форумі
6

Автор: Анатолій Гаєвський
  Мета форуму –  формування ефективних державних політик у сфері соціалізації ветеранів
Мета форуму – формування ефективних державних політик у сфері соціалізації ветеранів

Гарантом української свободи і незалежності є 344 тисячі учасників бойових дій на Донбасі.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час виступу на Міжнародному волонтерському та ветеранському форумі "Там, де ми – там Україна", який проходить у Мистецькому арсеналі 22-23 серпня.

"Гарантом незалежності України - є Збройні сили України. Ключ до миру знаходиться в Кремлі",- наголосив президент.

За словами головнокомандувача, нині 160 тисяч учасників бойових дій числяться в оперативному резерві.

На форумі зібралися представники волонтерських організацій України та ветерани АТО. Також захід відвідали посол США в Україні Марі Йованович та ветеранська делегація США. Метою зібрання є обговорення проблем учасників бойових дій на Донбасі та волонтерів, обмін досвідом, спільний пошук рішеннь.

"Зараз є кілька тисяч ветеранів. Потрібно розробити нове законодавство про статус ветерана,а також створити Міністерство ветеранів", - заявив під час заходу ветеран АТО Володимир Шамрай.

За його словами, держава має більше звернути увагу на соціальну адаптацію та медичну реабілітацію бійців.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Учасники Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму "Там, де ми – там Україна"
Учасники Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму "Там, де ми – там Україна"

"Метою заходу є, щоб меседжі про проблеми сформовані ветеранами та волонтерами, були почуті політиками.Створення Міністерства ветеранів стало заручником політичної інтриги. Туди головуючим хотіли поставити Віталія Манька - ветерани його завалили. Зараз проект став "заручником портфелів": одні хочуть його очолити, інші за це багато просять. Ми хочемо, щоб питання, пов'язані з втеранами і волонтерами - були поза політичною боротьбою", - розповів засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега.

"Міністерство ветеранів має займатиметься не лише грошовими виплатами, де велика корупційна складова. А й кар'єрним ростом, забезпеченням. Там мають бути представники з Міністерства охорони здоров'я, які займатимуться психологічною та медичною реабілітацією. Представники Міністерства фінансів, які розумітимуть, на що є бюджет, а де потрібно економити. Мають підключатися з Міністерства соціальної політики. Щоб тих, хто приходить з фронту – забезпечити роботою. А якщо це Міністерство займатиметься дерибаном грошових потоків, то воно не потрібне", - розповів ветеран АТО та волонтер Андрій Римарук.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук: "Ветеран має знати, що не залежно від ступеню поранення, він завжди зможе себе реалізувати - і це важливіше, ніж пільги. Людині важливо відчувати себе корисною"
Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук: "Ветеран має знати, що не залежно від ступеню поранення, він завжди зможе себе реалізувати - і це важливіше, ніж пільги. Людині важливо відчувати себе корисною"

"У нас має бути державний орган, який займатиметься питаннями, пов'язаними з соціальним захистом бійців. Що далі? П'ятий рік війни. Турбують питання щодо працевлаштування, соціального захисту бійців. З волонтерським рухом що далі буде? Забагато неврегульовано.. Головний меседж волонтерів до держави – допомагати, але не заважати. Ми добре організовані. На фронті досі залишається багато відкритих питань технічного забезпечення. Небагато залишилось фронтових волонтерів. На пальцях можна перерахувати екіпажі, які досі їздять туди. Без них неможливо. Від цього залежать конкретні життя людей в окопах. Покинути – неможливо", - каже координатор Білоцерківської волонтерської групи Юрій Москаленко.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Координатори Білоцерківської волонтерської групи: Юрій Москаленко та Наталія Прилуцька
Координатори Білоцерківської волонтерської групи: Юрій Москаленко та Наталія Прилуцька

"У нас досі переважає принцип реабілітації бійців, який збудований ще за радянських часів. Учасників війни відправляють за путівками до санаторіїв. Але людина опиняється серед таких же травмованих війною побратимів. Після такої реабілітації боєць не вирішує свої проблеми. Доцільніше проводити ресоціалізацію через родину. Щоб рідні розуміли, які у бійця проблеми, які теми можна зачіпати, а які – ні, як поводиться. Якщо це не враховувати, матимемо збільшення статистики розлучень. Саме Міністерство ветеранів має працювати з ресоціалізацією та перекваліфікацією бійців. Допомагати людині, яка повернулася з війни, наново знайти себе і вбудуватися в світ. Послуги нового Міністерства варто звести до ІТ-платформи", - розповів ветеран Кирило Недря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зустріч Волкера та Суркова може покласти край війні на Донбасі - МінТОТ

Автор: Анатолій Гаєвський
  Андрій Зелінський капелан, священик Української греко-католицької церкви
Андрій Зелінський капелан, священик Української греко-католицької церкви

"Не вистачає "філософії ветерана". Вона може стати концепцією для формування державної політики. Філософія дозволяє психологічній реабілітації ставити транслятором певних сенсів. Форум має стати поштовхом для створення цієї філософії. Психологічні заходи важливі лише тоді, коли наповнюють життя військовослужбовця сенсами. Ідеться про практичні речі, які допомагають людині вистояти, витримати, добратися до цілі. Воїн залишається воїном завжди, бо це людина – віддана перемозі. Немає значення,де є її поле бою, і в якій царині вона воює. Чітка ціль, конкретні дії, аби мрія стала дійсністю – базовий алгоритм воїна. Людині, яка повертається із зони бойових дій важливо зберегти в собі цю ідентичність", - розповів капелан Андрій Зелінський.

В Україні запускають національну кампанію подяки військовим "Завдяки тобі"

Зараз ви читаєте новину «"Там, де ми – там Україна" - ветерани, політики та волонтери зібрались на міжнародному форумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі