вівторок, 30 липня 2019 16:35

Скільки людей зникли за період російського вторгнення в Україну

Скільки людей зникли за період російського вторгнення в Україну
За 5 років війни зникло 4,6 тис. осіб. Фото: polilog.com.ua

Від початку російського вторгнення на територію України зникло 4,6 тис. осіб.

Ці дані занесла до бази Харківська правозахисна група, розповів її керівник Євген Захаров під час презентації результатів виконання проекту "Насильницькі зникнення та зникнення безвісти під час збройного конфлікту на сході України у 2014-2018-х", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Харківською правозахисною групою задокументовано та внесено до бази даних 4649 випадків зниклих осіб, із яких 3135 - чоловіки, 645 - жінки, 239 - діти, стать 630 зниклих ми не визначили за браком інформації. Більша кількість членів військових формувань зникла під час виконання своїх обов'язків або на полі бою. Було знайдено 3484 особи, тобто доля 1165 зниклих невідома", - повідомив Захаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про плани на майбутнє переселенців з Донбасу

Він розповів, що найбільша доля зникнень припадає на активну фазу війни: 2014-2015-ті.

Додав, що серед цього списку ідентифіковано 13 цивільних осіб, які зникли після незаконного позбавлення волі, 57 цивільних осіб зникли при перетині блокпостів військових формувань і НЗФ, 18 цивільних осіб зникли під час проведення бойових дій у межах населених пунктів Луганської та Донецької областей, 479 цивільних зникли після викрадення, 964 цивільні особи зникли безвісти через невідомі причини, тобто родичі втратили з цими особами телефонний зв'язок.

"У нас є підстави вважати, що серед усіх випадків зникнень цивільних осіб, дані яких внесені до БД ХПГ, 621 випадок можна кваліфікувати як насильницькі зникнення", - зазначив Захаров.

Агентство ООН у справах біженців поширило актуальні дані станом на 15 липня 2019-го щодо кількісті та місця проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні.

Про це повідомив заступник голови МЗС України Сергій Кислиця в Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Скільки людей зникли за період російського вторгнення в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі