четвер, 03 червня 2021 18:00

"Сили спецоперацій - перша любов. Як Metallica" - як Riffmaster став військовим
16

Штаб-сержант прес-служби Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко займається рекрутингом - відбором майбутніх бійців, рекламою ССО
Фото: Gazeta.ua/ Сергій Старостенко
У 2016-2017 роках Антоненко був добровольцем у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова. Евакуював поранених з переднього краю як водій-санітар
Андрій Антоненко нагороджений відзнаками президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції», Міністерства оборони України «За сприяння збройним силам», Київської міської державної адміністрації «Честь. Слава. Держава». Має нагрудні знаки «За мужність та милосердя» та «Учасник АТО»

Сержант Андрій Антоненко служить у Силах спеціальних операцій із 2017 року. З початку російсько-української війни музикант їздив на фронт та у військові частини з концертами. Мав понад 300 виступів.

Знакова була поїздка 24 травня 2015 року в третій окремий полк спецпризначення у Кропивницький, розповідає: "Відтоді намагався потрапити на службу до них. Весь час це відтягувалося. А я розумів, що потрібно щось робити. Не можу більше просто їздити з концертами. Бачив себе тільки в спецназі. Хоча мав пропозиції від десантників, морпіхів. Але сили спеціальних операцій - як перша любов. Як гурт Metallica. ССО - еліта. Універсальні воїни, які можуть все. Виконують найскладніші, найсекретніші, нетипові завдання. Це розвідка, операції в тилу ворога".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Іду на ви!": спецпризначенці ЗСУ склали присягу в Холодному яру

У травні 2016 року музикант провів ротацію з одним із загонів третього полку.

"Базувався в них. Пацани йшли на завдання, а я брав гітару і йшов на свою - по "нулях", по частинах, - розповідає. - Ми повернулися до Кропивницького. Шикувався загін той, що прийшов. І проводжали наступний на ротацію. Командир полку "Редут" тоді каже: "Андрюха, ставай у стрій до своїх". Навіть хлопці здивувалися. Було приємно".

Наприкінці 2016-го Антоненко пішов водієм-санітаром у Перший добровольчий мобільний шпиталь. Офіційно оформили контракт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент знає, що ми непричетні" - Антоненко

"Мав три ротації по місяцю, - згадує. - У нас було кілька напрямків - Троїцьке, Мар'їнка, Докучаївськ. Постійні активні бойові дії, обстріли. Наші екіпажі евакуювали людей безпосередньо з лінії зіткнення. Жили на базах бойових підрозділів. До передових позицій - 500-1000 метрів. Щодві години встаєш, біжиш завести машину, бо дизель мерзне при морозі 25 градусів. А не дай Бог що - якнайшвидше маєш прилетіти. Спиш одягнений. По тривозі встигаєш накинути бронік і вискочити. Оскільки ти водій, маєш бути готовий перший. Ожеледиця, мокро, темно. Їдеш у зоні прострілу. Вимикаєш усе світло. Ліворуч - мінне поле, під колесами - слизька й побита гусеницями техніки дорога. І ти на тому течику (мікроавтобус Volkswagen Transporter Т4. - Gazeta.ua) фігариш, як дурний. Від тебе залежить швидкість реагування. Маєш доставити людей на місце, щоб надали першу допомогу пораненому. І потім встигнути доставити живого в медичний заклад. Не було такого, що пораненого не довіз живим до лікарів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Думала, Антоненко - жінка": Дугарь розповіла, як познайомилася з фігурантами справи Шеремета

У Сили спеціальних операцій потрапив без блату, підкреслює Антоненко: "Пройшов навчання і шлях від підняття шлагбаума до штаб-сержанта пресслужби. Мав курси лідерства, сержантські. Усе чесно. Займаюся рекрутингом - відбором майбутніх бійців, рекламою ССО. Раніше такого в Україні ніхто не робив. Зараз почали морпіхи й десантні війська".

"Після арешту мене публічно підтримали всі Сили спецоперацій. Від колишнього командувача Ігоря Луньова, до нинішнього - Григорія Галагана, командири всіх частин", - додає військовий.

ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю З АНДРІЄМ АНТОНЕНКОМ ЧИТАЙТЕ В ЖУРНАЛІ "КРАЇНА" ЗА 3 ЧЕРВНЯ.

12 грудня 2019 року Андрія Антоненка арештували разом із військовою медсестрою Яною Дугарь, лікаркою й волонтеркою Юлією Кузьменко за підозрою у вбивстві журналіста Павла Шеремета 20 липня 2016-го. Поліція інкримінує йому спочатку організацію злочину, згодом - виконання. Відбув 505 днів у слідчому ізоляторі. 30 квітня суд змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Зараз ви читаєте новину «"Сили спецоперацій - перша любов. Як Metallica" - як Riffmaster став військовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі