субота, 05 квітня 2014 02:48

Сепаратистам не вдалося провернути "російську блокаду" у Новоазовську
2

Плани сепаратистів 4 квітня на кордоні в Новоазовську (Донецька область) вдалося зірвати — між містом та пунктом пропуску встановлені декілька спільних постів правоохоронців і українських прикордонників. Але ситуація залишається тривожною.

- Завтра о 12.00 в 10 км від кордону в Новоазовську сепаратисти розраховують провести великий мітинг, існує небезпека, що підігріті антиукраїнською риторикою учасники вирушать у бік кордону з Росією, - попереджає місцевий депутат, підприємець і активіст Євромайдану Василь Коваленко.

Ще 2 квітня жителі Новоазовського району заблокували приміщення інспекторського прикордонного посту в селі Ковське і поставили намети. Їх обурило прибуття резервістів, мобілізованих в Кіровоградській області. Жителі запевняють, що ситуація на кордоні нормальна, а введення додаткових військових підрозділів може її дестабілізувати.

- Учора на мою базу відпочинку повинні були прибути для поселення 30 прикордонників з Кривого Рогу, - розповів Gazeta.ua Василь Коваленко. - Про це мене попросили несподівано і, звичайно ж, я погодився. Під час переговорів я перебував в Новоазовську, а коли приїхав на базу, вона вже була заблокована переважно місцевими жителями. Прибуло районне начальство у повному складі, але нічого не змогло зробити, і поселення прикордонників не відбулося. На п'ятницю чекали серйозних провокацій на пропускному пункті "Новоазовськ". Але міліція зробила загородження, і коли ми приїхали сьогодні до кордону, побачили велику кількість міліцейських співробітників, чиє завдання було не допустити вторгнення в прикордонну зону. Сьогодні влада була повністю готова зустрічати мітингувальників і провокаторів, і, як мені сказав міліцейський чин, спроба групи з Маріуполя під'їхати до пункту пропуску зірвалася — вони розвернулися і поїхали геть, побачивши спротив.

Цікаво, що у блокуванні бази відпочинку Василя Коваленка брали участь ті ж місцеві жителі, які минулого літа протестували проти піратських дій ФСБ Росії. Тоді росіянами було затоплено судно рибалок з Новоазовського району. Чотири з п'яти рибалок загинули. Після катастрофи єдиний, хто вижив, Олександр Федорович потрапив в лікарню Ейська, і саме Василь Коваленко був серед тих, хто активно боровся за його звільнення.

На 4 і 5 квітня на державному кордоні очікувалися масові акції протесту. Інформація про проведення міжрегіональної акції "Російська блокада. Ввічливий протест" широко поширювалася через соціальні мережі. Міліція стягнула сили — до пункту пропуску "Новоазовськ" прибули 7 автобусів. У зв'язку з обстановкою міліцію навіть вирішили озброїти.

Державна прикордонна служба звернулася до учасників і організаторів проросійських акцій з попередженням, що будуть застосовані "вичерпні заходи щодо локалізації акцій і забезпечення нормального функціонування пунктів пропуску".

В п'ятницю на кордон приїжджав маріупольський "народний мер" Дмитро Кузьменко, але "російська блокада" не відбулася.

4 квітня СБУ затримала жителя Маріуполя Роберта Доню, який за відсутності заарештованого губернатора-самозванця Павла Губарєва керував акціями сепаратистів в Донецьку. Заступника "народного губернатора" підозрюють в причетності до масових безладів у Донецьку 15-16 березня і захопленні органів влади.

Зараз ви читаєте новину «Сепаратистам не вдалося провернути "російську блокаду" у Новоазовську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі