середа, 06 липня 2016 20:10

Село Званівка відзначило 700-річчя

Село Званівка відзначило 700-річчя
gazeta.ua

Село Званівка неподалік від міста Бахмут на Донеччині відзначило 700-річчя.

У 1950-х туди переселили мешканців двох сіл із Західної України - Лісковате та Коросно Хирівського району Дрогобицької області. Ту територію за угодою віддали Польщі. Переселенці були бойками і лемками. Їх вантажили у товарні вагони з худобою і вивозили. Про це розповіла мешканка Званівки 32-річна Юлія Тимчак.

"Село Званівка стояло на Чумацькому шляху. Є млин, якому 300 років. Маємо три історичні підтвердження, що поселення засноване в XIV столітті. Правда, точної дати й немає", - каже Юлія.

"Та частина села, де живуть переселенці-бойки, називається Нова Званівка. Її ще звуть Бандерштрассе. Завдяки людям, які переїхали із Західної України, у селі з'явилося багато звичаїв. Вони привезли культуру. Маємо Різдвяні вертепи, Івана Купала, вечорниці на жнива. Місцевий народ готовий працювати не підіймаючи голови, а переселенці вміють присвятити час також культурі, релігії.

Люди, коли їдуть центральною вулицею Шевченка, вона ж - Бандерштрассе, нерідко кажуть: "У вас таке багате село, хати вибілені, криниці охайні, квіти при дорозі", - каже Юлія Тимчак.

Репортаж із міста Бахмут на Донеччині читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Село Званівка відзначило 700-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі