неділя, 30 грудня 2018 16:21

"Щедрик Фест" пройшов на Донеччині

"Щедрик Фест" пройшов на Донеччині

Відразу в трьох українських містах відбувся фестиваль хорового мистецтва "Щедрик Фест". Урочисте відкриття заходу відбулося 26 грудня в Києві. У відбірковому конкурсі академічних хорових капел змагалися відразу 40 колективів з усієї країни. 17 з них взяли участь в наступному етапі змагання, 27-28 грудня в Покровську Донецької області. Нарешті, гала-концерт, в ході якого визначилися переможці конкурсу, пройшов в Краматорську 29 грудня.

"Ми вибираємо той колектив, який буде найбільш вражаючим і найбільш гідно представить Україну і її культуру на міжнародному рівні", - говорить керівник журі конкурсу Анатолій Солов'яненко.

Основним лейтмотивом "Щедрик Фесту" стало увічнення пам'яті видатного українського композитора і диригента Миколи Леонтовича. Автор в 1904-1908 роках жив і працював на станції Гришине (нині - місто Покровськ), викладав у музичній школі, створив хор з робітників залізниці, а ще написав знамениту пісню "Щедрик", нині відому в світі всюди, де святкують Різдво.

Всесвітня слава "Щедрика" (в англомовних країнах відомого як "Carol of the Bells" почалася з міжнародного турне Української республіканської капели під керівництвом Олександра Кошиця в 1919-1920 роках. Цей хор дав понад 200 концертів в 18 країнах Європи, і незмінно збирав захоплені відгуки слухачів. Вінцем турне став виступ в Нью-Йорку, в "Карнегі-холі".

Сьогодні повторити шлях славетної капели отримали можливість переможці "Щедрик Фесту" - камерний хор "Кредо" (Київ). Втім, керівник хору Богдан Пліш заявив, що його вихованці поїдуть в світовий тур не самі: він запросив приєднатися до гастролей представників усіх колективів, які брали участь у фестивалі.

Одним пісенним конкурсом заходи з увічнення пам'яті великого земляка не обмежилися. Так, 28 грудня в Покровську відкрили пам'ятник "Щедрику" - копію декоративної сухарниці, яку Леонтович колись подарував своїм друзям. Крім того, в місті встановили відразу два національні рекорди.

По-перше, школярі Покровська зібрали найбільшу в країні святкову ялинку з різдвяних дзвіночків - всього на дереві їх виявилося 5042. Серед хлопців був проведений розіграш - в результаті відразу 10 юних городян за рахунок муніципальний рахунок відправляться в подорож по світу разом з переможцями "Щедрик фесту".

А по-друге, відразу 2888 чоловік на головній площі міста хором виконали знаменитий "Щедрик".

В кінці свята перед усіма жителями Покровська виступили зірки української естради - Олег Скрипка, гурт "Казка" та інші.

"Я вдячний всім учасникам і гостям "Щедрик Фесту"", - прокоментував Руслан Требушкін, міський голова Покровська. "Сьогодні тисячі людей, які зібралися тут, красномовно довели: Микола Леонтович досі поруч з нами, в наших серцях і нашій пам'яті. Ми продовжили традиції культурної дипломатії, засновані Олександром Кошицем і його капелою сто років тому. Ім'я Леонтовича і його легендарний "Щедрик" - об'єднують країну і стають одним з брендів нашої Батьківщини далеко за її межами".

Зараз ви читаєте новину «"Щедрик Фест" пройшов на Донеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі