Ексклюзиви
понеділок, 29 червня 2020 17:22

Шахтарі їдуть до Києва вибивати гроші
3

До Києва на страйк почали з'їжджатися шахтарі. 30 червня, в Києві почнеться безстрокова акція протесту гірників.

"Співробітники підприємств "Мирноградвугілля", "Добропіллявугілля" і "Селідоввугілля" вже виїхали до столиці. Їх вимоги включають погашення боргів із зарплати на державних шахтах (622,5 млн гривень станом на 24 червня), заборона на імпорт вугілля газових марок з Росії та Білорусі, відновлення роботи блоків ТЕС, які в минулі роки перевели з антрациту на газове вугілля і інше," - повідомив голова Незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець у Facebook.

До Києва на страйк їдуть шахтарі.facebook/MykhailoVolynets
До Києва на страйк їдуть шахтарі.facebook/MykhailoVolynets
До Києва на страйк їдуть шахтарі.facebook/MykhailoVolynets

Однією з вимог є звільнення глави енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса і залучення його до кримінальної відповідальності "за розвал енергетичної галузі України".

Сам Герус назвав цей страйк "Фортецею-2", натякаючи на те, що за нею стоїть Рінат Ахметов. У 2015 році депутат Верховної Ради Мустафа Найєм опублікував так званий план "Фортеця", який нібито був спрямований на збереження монополії ДТЕК Ахметова і передбачав шантаж влади за допомогою шахтарських протестів.

"На цьому тижні у Києві можуть бути страйки шахтарів. Офіційно позиціонуються вони, як страйки шахтарів державних шахт, але насправді це не зовсім так.

На більшості державних шахт заробітна плата виплачена за травень або частково за травень.

Тобто заборгованість на більшості держшахт менше одного місяця. Ситуація не ідеальна, але явно не така, щоб шахтарі ішли на страйки. За наявною інформацією, основна кількість шахтарів буде їхати із шахт ДТЕК, а саме "ДТЕК Добропіллявугілля".

У грудні 2010 року компанія ДТЕК уклала договір оренди державних шахт "Добропіллявугілля" строком на 49 років. Це вугілля використовувалося для потреб власної генераціі, адже майже 70% теплової генераціі належить також компанії ДТЕК. У 2016-2019рр це вугілля закладалося у тарифи по ціні Роттердам+, приносячи приватним акціонерам багатомільярдні прибутки.

Цікаві і вимоги, які вказані на цьому оголошенні: виконувати прогнозний баланс і т.д., що є явно нетиповими вимогами таких страйків і підказують, що ці ідеї формувалися не на шахтах, а у приватних офісах.

На сьогодні є два шляхи вирішення проблеми: 1) Приватна компанія перестає робити бізнес політичними шантажами, відновлює експорт е/е на конкурентні європейські ринки - це дає додаткову роботу шахтарям; 2) держава зупиняє ще додаткові блоки АЕС, фінансова криза Енергоатому посилюється, зростає ціна е/е та тарифи для кінцевих споживачів.

Моя позиція - варіант 1," - написав Андрій Герус у Facebook.

"Центренерго" 26 червня виплатило борг у 8,75 мільйона гривень колективу шахти "Надія".

"Поточний борг державної компанії Центренерго перед шахтою "Надія" за підписаними актами виплачено у повному обсязі. Таким же чином, відповідно до плану та графіку виплат, будуть закриті борги перед іншими державними шахтами", - повідомив голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

Сенниченко також сказав, що загальна сума поставок вугілля на Центренерго з цієї шахти - 65 млн, і до цього було вже сплачено 56,5 млн. Також він зазначив, що виплата боргу не вирішить проблем шахти "Надія", податковий борг якої становить 145 млн гривень.

"Повідомлялося про випадки корупції на шахті і про те, що колишнє керівництво привласнювало кошти "Надії". Нацполіція зараз розслідує ці справи", - додав Сенниченко.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі їдуть до Києва вибивати гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути