середа, 29 липня 2020 08:23

Рєзніков пояснив різницю між порушенням "тиші" та перемир'я

Рєзніков пояснив різницю між порушенням "тиші" та перемир'я
Збройні формування РФ обстрылами порушують режим "тиші", однак, не перемир'я. Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Збройні формування Російської Федерації, які продовжуть обстрілювати українські позиції на Донбасі, порушують режим "тиші", однак, не перемир'я.

Про це віцепрем'єр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив під час вебінару "Мінський процес: помірний успіх або політичний тупик?", повідомляє "Укрінформ".

"Я переконаний, що це є порушенням режиму "тиші", а не режиму перемир'я. Тому що якраз комплекс додаткових заходів передбачає проведення відповідної перевірки, дослідження дій з боку порушників та інформування про це СММ ОБСЄ, яка, у свою чергу, має поінформувати Тристоронню контактну групу з приводу причини такого порушення, факту відновлення вогню", - сказав Рєзніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Припинення вогню на Донбасі: ОБСЄ зафіксувала 111 порушень

За його словами, незабаром відбудеться позачергове засідання робочої групи з питань безпеки у складі ТКГ, учасники якого обговорять випадки обстрілів українських позицій.

"Я хотів би заспокоїти критиків цього перемир'я, що нібито українська армія позбавлена права вести вогонь, це не так. Хочу нагадати всім норми міжнародного права. Стаття 51-а статуту ООН дає право будь-якій країні на самозахист і самооборону, чим Україна, по суті, й користується з початку військової агресії з боку Російської Федерації. Стаття 40 Гаазької конвенції 1957 року, яка регулює закони та звичаї ведення війни, чітко формулює, що в разі порушення перемир'я однією із сторін інша сторона має право на вихід з цього перемир'я", - наголосив віцепрем'єр.

Він також зазначив, що Мінські угоди залишаються на сьогодні безальтернативним переговорним майданчиком, оскільки дає надію на "припинення гібридної війни та перехід до проведення місцевих виборів". А також дозволяє європейським партнерам, США, Канаді і Великій Британії, підтримувати санкції проти РФ як країни-агресора. Тому Україна буде робити все, щоб "Мінськ" виконувався, але з розумінням, що головним завданням є безпечна реінтеграція тих територій і тих земель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові кажуть про повне дотримання тиші на Донбасі

Рішення щодо продовження санкційного впливу на Російську Федерацію ЄС розглядатиме восени.

"Ми очікуємо, що наші партнери, цивілізовані країни, підтримують Україну і залишаться на цьому шляху. Тому що саме Російська Федерація є стороною Мінських угод, є стороною Тристоронньої контактної групи, і має нести відповідні зобов'язання, попри всі заяви про те, що вони, нібито, посередники у цьому процесі. Це не так. В нормандському форматі посередниками є Німеччина та Франція, а на рівні Мінського формату- це ОБСЄ. Сторонами Мінського формату, відповідно, є Росія і Україна", - зазначив Резніков.

У ніч проти понеділка, 27 липня, о 00:01 на лінії розмежування на Донбасі розпочався режим повного та всеосяжного припинення вогню. Про це 22 липня домовилися представники Тристоронньої контактної групи. Не стріляти домовилися аж до повного врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Рєзніков пояснив різницю між порушенням "тиші" та перемир'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі