понеділок, 12 серпня 2019 18:16

Розвідка Міноборони передбачила 4 можливих варіантів наступу Росії

Розвідка Міноборони передбачила 4 можливих варіантів наступу Росії
Передбачили ймовірні сценарії розвитку подій . Фото: politeka.net

Головне управлінні розвідки Міноборони України​ описало 8 сценаріїв розвитку агресії Росії проти України в найближчі роки.

Чотири з них – за участю збройних сил, повідомляє Радіо Свобода "Донбас.Реалії".

Найбільш небезпечним називають повномасштабну війну проти України.

Якщо агресор обере саме цей варіант, вторгнення відбуватиметься у вкрай стислі терміни, щоб мінімізувати опір. Для знищення важливих військових і економічних цілей, можуть використати авіаційні удари.

Уже зараз, за даними військових розвідників, кількість літаків тактичної авіації у прикордонних з Україною районах досягла 500 одиниць, військових вертольотів – понад 300.

"Перший етап – це проведення повномасштабної повітряної операції. Там бере участь не лише авіація. Там беруть участь і ракетні війська та артилерія, засоби радіоелектронної боротьби. Вони від цього не відмовились. Ми маємо до цього готуватися і говорити про це абсолютно відкрито", – зазначає помічник керівника Офісу президента України Іван Апаршин.

Наступним етапом повномасштабного вторгнення, може стати сухопутна операція, щоб взяти під контроль конкретні території. Ще торік Росія перевела на україно-російський кордон більше 80 тис. військовослужбовців. З 2016-го в Південному військовому окрузі Росії створили три нові мотострілкові дивізії.

"Вони сьогодні відмовляються від бригадної системи управління і переходять на дивізійну систему. Вони відмовилися від оперативних командувань і перейшли на військові округи знову. У них створено два оперативно-стратегічних напрямки. Все каже про те, що це угрупування військ готується до війни", – каже Апаршин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль готує підлий план по Чорному морю

Припускають і використання ядерних боєзарядів. Тільки в анексованому Криму розміщено 5 кораблів, 6 підводних човнів і 12 бомбардувальників, які здатні нести ракети з ядерним боєзарядом.

Росія може зробити 3 тис. пусків високоточних ракет. Українська армія не може зрівнятися з російською за кількісними показниками. Тому необхідні нестандартні рішення. У тому числі й на території Росії.

Ефективною зброєю можуть бути приватні військові компанії. В тій же Росії парамілітарні групи виконують завдання в Сирії та низці африканських країн.

"Такі компанії виконують будь-які замовлення, а головне – це те, що вони діють начебто самостійно. Їх можуть розглядати як угрупування злочинців. Але вони діють самостійно, автономно і немає відповідальності держави", – каже директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

Другий варіант розвитку подій - конфлікт всередині країни.

Ситуацію всередині країни дестабілізують через сили спеціальних операцій РФ чи незаконні збройні формування. З таким ЗСУ вже стикалася у 2014-му в Криму і на Донбасі.

"Коли час "Ч" наступає, тоді починають працювати диверсійно-розвідувальні групи. Вони можуть знищувати арсенали, створювати різноманітні ситуації, коли буде якась техногенна катастрофа. І люди будуть просто боятися. Будуть почувати себе незахищеними. Відчувати до влади недовіру", – говорить Валентин Бадрак.

Третій сценарій - прикордонний конфлікт.

Може реалізуватися на окупованих територіях, кордон із невизнаним Придністров'ям. А також Білорусь, де розміщені об'єкти збройних сил РФ.

"Це може бути абсолютне інсценування, театралізована постановка, яку використають, щоб показати усьому світу якусь картинку. Ось, українські військові або якісь парамілітарні групи працюють і щось там знищують", – зазначає Валентин Бадрак.

На думку експертів можна розглядати не тільки Росію, але й пов'язані з нею країни і території.

Четвертий і останній сценарій оцінений як малоймовірний, але небезпечний – це конфлікт Росії із сусідніми країнами, в який може бути втягнута Україна.

В очікуванні нової акції протесту 3 серпня в Москву стягнули безліч військових і поліції. Про це свідчать фото й відео, які росіяни публікують у мережі.

Очевидці відзначають, що поліцейських в центрі російської столиці нині навіть більше, ніж 27 липня – у день, коли була перша акція протесту.

Зараз ви читаєте новину «Розвідка Міноборони передбачила 4 можливих варіантів наступу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі