вівторок, 20 грудня 2016 15:53

"Роздаровував усі свої речі" - Василеві Сліпаку сьогодні могло виповнитися 42 роки

"Роздаровував усі свої речі" - Василеві Сліпаку сьогодні могло виповнитися 42 роки

Сьогодні Василеві Сліпаку могло виповнитися 42 роки. Василь загинув у червні на Світлодарській дузі від пострілу снайпера. Всесвітньо відомий оперний співак повернувся з Парижа в Україну, коли почалася війна.

Спочатку був волонтером, влаштовував акції на підтримку України в центрі Парижа, згодом поїхав на війну. Останній бій Сліпака був неподалік Дебальцевого на Світлодарській дузі. Там сьогодні точаться жорстокі бої. Поховали Василя в рідному Львові на Личаківському кладовищі.

"Ми дали йому позивний "Міф", бо кричати в рацію "Мефістофель" ні в кого б не було часу.

У мене навіть є фотографія нашої першої зустрічі. Ми прийшли з виходу, дуже замучені. Коли я його перший раз побачив, він був з чубом. У мене теж тоді був чуб. Спочатку я подумав, що це артист, який приїхав, щоб показати, що він був на фронті.

Сумую за тим, як він нас будив зранку. Він ходив і розспівував собі голос. Завжди дуже голосно співав. І загалом, де б ми не були - у дорозі чи ні - "Міф" співав. Любив, коли йому підспівували", - пригадує побратим Василя, Богдан Косяк.

"Коли ми були на базі, жили з ним у кімнатах поряд. База була біля Маріуполя, то ми часом ходили разом на пляж поговорити. Він був дуже простий. Він символ того, що де б не були українці, яких успіхів вони б не досягали, генетична пам'ять відроджується. Коли біда на твоїй землі, ти йдеш її захищати. Ти залишаєшся українцем.

Але "Міф" був досить радикальний. Про це не кажуть, бо всі його цитати беруть з інтерв'ю. У своїх колах він казав, що революція не закінчилась. Потрібен переворот.

Коли він їхав назад у Францію, то завжди роздаровував свої речі. У мене досі є Міфова розгрузка і дві його камуфляжні футболки. Ціную їх", - згадує про Василя Сліпака кіборг Геннадій Дубров на позивний "Бізон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бачу Україну успішною державою, якщо почуємо самих себе", - Василь Сліпак, 41 рік, оперний співак, боєць Добровольчого українського корпусу "Правого сектора" на позивний "Міф"

"Згадую, як "Міф" мене страшенно роздратовував. Коли була на базі, я готувала їсти. Хлопці ніколи не прибирали за собою і свинячили. Я намагалася їх построїти, злилась на них. Приходив "Міф" і спеціально по-доброму роздратовував мене ще більше. Моя злість після цього виглядала безглуздо. У буденності "Міф" був дуже зібраний, але дисципліну не любив, армійську дисципліну. Зранку, коли всі вже стояли в шерензі, "Міф" поспівуючи повільно виходив. На зауваження в таких випадках просто підвищував гучність", - розказує подруга Василя Сліпака, Ольга Коновалова.

"Ми привезли хлопцям допомогу, почали розвантажувати. З-поміж усіх виділявся Василь. Такий високий дядько міцної статури. Але насправді звернула увагу на нього через його голос. Шум, гам. І моментально всі замовкають, бо говорить "Міф". У нього була непідробна вдячність і любов", - розповідає про Сліпака волонтер Ірина Цибух.

У Львові відкрили меморіальну дошку оперному співаку Василеві Сліпаку, який загинув в АТО. Пам'ятний знак установили на одній із міських шкіл.
Зараз ви читаєте новину «"Роздаровував усі свої речі" - Василеві Сліпаку сьогодні могло виповнитися 42 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі