пʼятниця, 09 квітня 2021 12:48

Росія не витримає повномасштабного військового вторгнення

Росія може напасти на Україну в будь-який момент. Маємо до цього звикнути. Паніку розганяють саме росіяни.

Але сама Росія не витримає наслідків повномасштабного військового вторгнення, каже Gazeta.ua Сергій Пархоменко директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова

Автор: Радіо.Свобода
  Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова
Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова

На території окупованого Донбасу триває скупчення техніки та військової сили російських окупантів. З кінця березня на початок квітня під ДАПом працював танк. Про що це свідчить?

Це говорить про те, що росіяни почали військовий шантаж. Особливо після того, як українська влада почала вводити санкції проти російських громадян та українських зрадників. Путін зрозумів, що українська влада, нарешті, почула свій народ і намагається змусити Україну діяти за його сценарієм. Зокрема хоче, щоб ми імплементували формулу Штайнмайєра та легітимізували ЛДНР.

Тому на нашому кордоні їх війська, а російська техніка обстрілюють наші позиції.

Я думаю, що вони розглядають це питання, але не мають виправдання. Намагаються провокувати нас на дії, які зможуть подати як наступ ЗСУ і потім спробувати знищити нас. В такому разі вони зможуть просунутися глибше до рубежів і змусити Зеленського капітулювати.

Тому вони кричать про підготовку до наступу і просто накручують своє населення тезами про те, що ЗСУ зараз нападе.

Це як свого часу нацисти зробили з Польщею – хочуть нас спровокувати, а потім звинуватити в атаці.

Але їх заяви посіяли паніку всередині України. Як припинити її серед нашого мирного населення?

По суті Путін може напасти в будь-який момент. Але я б зараз хотів привести аналогію з війною у Грузії, яку РФ розпочала у 2008-му році. В ті дні весь можливий інформаційний простір був просто переповнений російською пропагандою щодо Грузії. Росіяни розповідали про кривавого Саакашвілі, а потім і самі напали.

Але питання піддаватись паніці, чи ні? Тут скажу, що люди, які не забули 2014-й рік, пам'ятають, як почалася війна і не панікують. Вони звикли до російських провокацій і розуміють, що війна триває в цю саму мить.

Втомлені від війни будуть панікувати. Як її загасити – питання до комерційних медіа. ЗМІ мають розуміти як вони можуть припинити сіяти цю паніку і заспокоїти людей. А якщо вони грають на боці РФ – то продовжуватимуть її роздмухувати

Автор: Міноборони
  Росія напала на Україну, оскільки вона не може воювати з сильнішими державами
Росія напала на Україну, оскільки вона не може воювати з сильнішими державами

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Там просто знищують таких, як ми"

Чи можна говорити, про те, що своїми діями Росія давить на США, НАТО та ЄС, а не тільки на Україну?

Я чув таку версію, що це безпосередньо гра проти США.

Ні, шановні, скупчення та переміщення військ Путіна – це агресія проти України. Не треба переоцінювати Росію. Володимир Путін не здатен воювати з США, ЄС, НАТО – сили не рівні, росіяни програють. От проти нас в нього шанси є і він їх використає.

ЄС за будь-яких обставин в деяких питаннях буде лояльна до Путіна. Європейські санкції проти агресора м'якіші, Північний потік -2 запускається…

У США інше бачення щодо Росії, їх санкції набагато жорсткіші.

Але все одно ключ до зняття всіх санкцій з Путіна, його оточення, його держави лежить в Києві, на Банковій. І він цей ключ хоче дістати. Якщо ми підемо на легітимізацію ОРДЛО в Європі знімуть їх з РФ. А європейці готові до такого розвитку.

Тобто ми кажемо, що хочемо легалізувати ОРДЛО, зробити з них якісь республіки – вони підтримають, захочемо помиритися із Путіним – теж підтримають не заперечуватимуть нічого стосовно подачі води в окупований Крим.

Росія про це знає і намагається вичавити з нас капітуляцію та відмову від своїх територій.

Тож повторюю – об'єкт тиску Путіна не США, а Україна.

Досі не зрозуміла позиція ЄС, бо Путін не приховує своєї агресії. Чому ЄС не реагує на це?

Треба зрозуміти, що ЄС ставиться до Росії недостатньо відповідально, бо там є лояльні до РФ уряди Угорщини, Словаччини, Італії. Навіть Німеччина та Франція більш приязні до Путіна, що ми бачимо по газоводу.

Європа історично намагалася дружити з Росією. Навіть після окупації Йосипом Сталіним половини її територій ніхто не розумів небезпеку від СРСР. Вони це зрозуміли, коли радянський режим ледь не дістався до Італії. Після цього створили НАТО.

Однак все одно ментально європейці не хочуть з ними воювати, їм простіше торгувати.

Але є країни, які розуміють небезпеку – ті, хто постраждав від росіян під час окупації їх територій СРСР.

Я думаю, що це пов'язано з тим, що в українських органах влади присутні провідники капітуляції. Тобто керівник офісу президента України Андрій Єрмак, який курує ТКГ. Він готовий поступатись нашими інтересами заради Росії. Ніхто не підняв питання про заборону обговорювати Україну без нас.

Це теж є капітуляція.

Ми спостерігали за демаршем світових політиків на адресу Путіна. Чи можна сказати, що світ вже не сприймає російського диктатора?

Так воно і є. Всі бачать, що РФ послабилася під тиском санкцій. Люди в ЄС зрозуміли, що говорити із Путіним нема про що, бо вже в самій Росії диктатора почали зливати.

Але з іншого боку не зникли ілюзії щодо самої Російської Федерації. Голови європейських держав перебувають в мареві, що РФ зміниться, як спаде путінський режим.

Це помилкове твердження, бо люди з формальної опозиції все одно продовжать цей курс, але в лайт-версії.

Росія зміниться якщо громадянське протистояння дозволить з'явитися іншим людям, що мають бажання демократизувати РФ. Які побачать, що майбутнє цієї держави в зміні навіть самого устрою.

Автор: Уніан
  В команді Зеленського присутні люди, які працюють не в українських інтересах
В команді Зеленського присутні люди, які працюють не в українських інтересах

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація контрольована. ЗСУ готові - головнокомандувач

Яким чином погіршиться життя та стан росіян, якщо Володимир Путін спробує приєднати розстріляні, заміновані та розорені території Донецької та Луганської областей?

Якщо Росія приєднає до себе наш Донбас, то це буде свідчити про те, що Путін офіційно визнав свою державу стороною конфлікту. А значить санкції проти РФ посилять.

Не треба забувати, що Донбас – це не Крим, який РФ окупувала з цілою і неушкодженою інфраструктурою. ОРДЛО - це розорена територія, з колосальними проблемами, з бандитськими угрупуваннями, які вже звикли до своєї влади.

Якщо таке станеться, то за рік, чи два від Росії нічого не залишиться. На утримання цього регіону витратять колосальні кошти, забиратимуть в простих російських громадян – пенсії, зарплати, субсидії та надбавки.

Посилиться безробіття, бідність. А жителі РФ і так після 2014-го не шикують. Ясно, що це озлобить їх до жителів приєднаних територій Донбасу. Почнеться дискримінація колаборантів, які у 2014-му так кричали про Росію-матушку.

Автор: Софія Староконь
  Приєднав до себе розорений війною Донбас Росія не витримає економічного навантаження та розвалиться
Приєднав до себе розорений війною Донбас Росія не витримає економічного навантаження та розвалиться

Що означатиме для Росії наступ на Україну?

Європа зрозуміє, що треба зупиняти Північний потік і побіжить до США благаючи про посилення військової присутності.

Хоча я не розумію, чому РФ не второпає, що напад на Україну буде означати припинення співпраці світу з ними – секторальні санкції, відключення від SWIFT.

І росіяни, яких накручує Путін, стануть ще біднішими.

Приблизно 2/3 громадян України вірять у повномасштабне воєнне вторгнення Росії в Україну.

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 6-7 квітня.

Так 36% опитаних оцінюють імовірність повномасштабного вторгнення Росії в Україну як високу, 31% – як середню, 15% – низьку, 12% – говорять, що загрози немає.

Зараз ви читаєте новину «Росія не витримає повномасштабного військового вторгнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі