пʼятниця, 17 липня 2020 07:51

Провокація РФ - Кремль надумав роздати паспорти жителям Донбасу

Провокація РФ - Кремль надумав роздати паспорти жителям Донбасу
Понад 200 тис. українців отримали громадянство РФ у 2019-му. Фото: slovoidilo.ua

17 липня 2019 року президент Росії Володимир Путін спростив отримання громадянства РФ для усіх жителів Донецької і Луганської областей України.

Згідно з указом, люди, які проживають на всій території обох областей, можуть отримувати російське громадянство в спрощеному порядку. Раніше Путін дозволяв так робити лише мешканцям непідконтрольних Україні районів. В українському міністерстві закордонних справ указ назвали провокацією та втручанням у внутрішні справи України.

Указ поширюється тільки на тих, хто вже проживав на цій території до квітня 2014 року. Тому українцям, які захотіли російського громадянства, повинні показати відповідний документ, який це підтвердить.

За даними Міністерства внутрішніх справ РФ, того року 229 422 українців таки змінили громадянство. У порівнянні з попередніми роками, ця цифра зросла більш ніж удвічі. Так, наприклад, у 2018 році російський паспорт отримали 83,8 тис.осіб, а в 2017 році - 85,1 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ймовірні варіанти ескалації конфлікту на Донбасі

Попри все, українська влада не засуджує українців за російські паспорти.

"У режимі перехідного правосуддя більшість людей, які отримали ці паспорти, є заручниками. Це їхній спосіб виживання. Тому Україна немає до них претензій. Але претензії можуть бути до колаборантів, які служили окупаційній владі. Вони точно відповідатимуть за українськими законами", - заявив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих території Олексій Резніков.

Командування російських окупаційних військ поновлює заходи з примусової паспортизації особового складу 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК. Раніше їх призупинили через епідемію.

Зараз ви читаєте новину «Провокація РФ - Кремль надумав роздати паспорти жителям Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі