середа, 13 березня 2019 14:00

Пролилася кров - Дмитро Чернявський став першою жертвою російської агресії

Пролилася кров - Дмитро Чернявський став першою жертвою російської агресії
Дмитро Чернявський став першою жертвою російської агресії. Фото: Цензор.нет

13 березня 2014 року на мітингу на підтримку єдності України на площі Леніна в Донецьку від ножового поранення загинув Дмитро Чернявський - доброволець самооборони, яка охороняла учасників проукраїнської акції.

Активіст і прес-секретар Донецької обласної організації Всеукраїнське об'єднання "Свобода" увійшов в історію України як перший житель Донбасу, який загинув під час російського вторгнення. Чернявський помер в кареті "швидкої допомоги" по дорозі в лікарню.

Того дня у центрі мітинга було два мітинги - проукраїнський та проросійський. Їх розділяв кордон з міліціонерів. Розуміючи можливу небезпеку для учасників акції з боку вороже налаштованих проросійських сил, організатори з числа добровольців сформували охорону для учасників. Чернявський був одним з перших, хто зголосився стати в їх ряди

Коли акція на підтримку України закінчилась, активісти самооборони забезпечували прикриття для відходу мирних демонстрантів. В цей час юрба агресивних проросійських молодиків оточила охоронців мітингу. Намагаючись уникнути сутички, хлопцям довелося зайти в міліцейський автобус. Але нападники розбили вікна в автобусі й почали кидати всередину димові шашки та пускати сльозогінний газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна не закінчиться, навіть якщо на Донбасі пройдуть вибори і він отримає особливий статус"

"Розлючений натовп закидав камінням, пляшками і петардами хлопців, які охороняли мітинг, - згадує колишній народний депутата Єгор Фірсов. - Їх взяли в кільце менти, немов "нате - вбивайте, ми їх спіймали!". Натовп біснуватих кричала в один голос "на коліна", "на коліна". На коліна так ніхто і не став. Хоча хлопці, які виявилися в оточенні, пройшли через пекло! У одного була на лобі гематома з кулак, інакше розсікли голову. Того вечора вбили Діму Чернявського, вдарили ножем в спину ... Коли поранених намагалася вивезти "швидка", кілька десятків виродків кинулися за нею, закидаючи камінням і кричачи іншим , щоб ті перегородили дорогу машині. Більш жахливі події відбувалися тільки на Майдані в Києві".

Поховали Дмитра Чернявського в місті Донецьку. У нього залишилась мама та батько.

Зараз ви читаєте новину «Пролилася кров - Дмитро Чернявський став першою жертвою російської агресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі