понеділок, 17 травня 2021 13:36

Правосуддя іменем України звершують поплічники окупантів

Правосуддя іменем України звершують поплічники окупантів
Суддів в Україні не перевіряють на причетність до співпраці з окупантами - дослідження аналітичного центру. Фото: unsplash.com

Лише третина суддів, що працювали в окупованих частинах Донецької та Луганської областей, та 10% суддів, що працювали на території Криму, офіційно перевелися на підконтрольну Україні територію.

Та навіть офіційне переведення не гарантує брак зв'язків з окупантами, ідеться в дослідженні Фундації DEJURE.

"Є підстави вважати, що 436 суддів, які працювали в Криму та ще 76, що працювали на окупованій території Донеччини й Луганщини, співпрацюють з окупаційною владою та фактично зрадили Україні. За весь час окупації з понад 500 суддів, які ймовірно співпрацюють з загарбниками, набули законної сили лише три обвинувальні вироки: один щодо екссудді з Криму й два щодо екссуддів, які перебувають в окупованих частинах Донецької та Луганської областей", – розповідає юристка фундації Вероніка Крейденкова.

Експерти аналітичного центру наполягають, що причина такої сумної статистики – у неефективній роботі органів правопорядку. За сім років після окупації тільки 35 суддів стали обвинуваченими, а системної роботи з притягнення їх до кримінальної відповідальності не велося.

Суддів, яких усе ж перевели на підконтрольну Україні територію, на предмет підтримання зв'язку з окупантами не перевіряли. Відомим є випадок колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, який активно сприяв установленню окупаційної влади на півострові.

Однак після цього він переїхав на підконтрольну Україні територію та й далі здійснював правосуддя в Апеляційному суді Дніпропетровської області до 29 вересня 2016 року, коли був звільнений за порушення присяги. Згодом Верховний Суд поновив Чорнобука на посаді, з якої він урешті був звільнений у вересні 2019 року за рішенням Вищої ради правосуддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні за сім років до судів скерували 1960 справ за держзраду і тероризм

Інша суддя Світлана Чонгова у вересні 2015 року перевелася до Господарського суду Київської області. За даними журналістів, Чонгова 24 грудня 2015 року отримала російський паспорт і водночас і далі здійснює правосуддя іменем України.

Ще одним відомим суддею, який перевівся з Донецька, є Віктор Попревич – суддя, який засудив Сергія Стерненка за "розбій із метою заволодіння 300 грн". Відомо, що біля свого подвір'я в Донецьку Попревич установив бюсти Леніна та Сталіна.

"Проблема "суддів-зрадників" має комплексний характер: це і прогалини в законодавстві, і неефективна робота органів правопорядку, і неефективна робота органів, які мали б забезпечувати довіру до судової влади: Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ця ситуація лише підриває й так невисоку довіру до судової влади," – додає Крейденкова.

До окупації суди АР Крим, Севастополя, Донецької та Луганської областей були частиною загального судоустрою країни. На цих територіях функціонувала розвинена мережа з 99 судів із 1619 суддями, які здійснювали правосуддя, станом на січень 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Правосуддя іменем України звершують поплічники окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі