пʼятниця, 16 квітня 2021 18:04

Попруть - захлинуться кров'ю: що думають учасники бойових дій про можливий наступ Росії

З кінця березня цього року Росія активно нарощує військові сили поблизу України. Табір розбили за 250 км від кордону з Луганською та Харківською областями. За даними розвідки ЗСУ, Кремль уже перекинув туди 16 батальйонно-тактичних груп мотострілків, танкістів та десантників, проте військові прибуватимуть ще до кінця квітня. Паралельно не вщухає обговорення, які насправді плани у РФ - наступати чи похизуватися силою.

Gazeta.ua запитала в українських учасників бойових дій: чим закінчиться нинішнє загострення на Донбасі?

Автор: facebook/ООС
  Військові України однозначно дадуть відсіч Росії, але навряд вона наважиться
Військові України однозначно дадуть відсіч Росії, але навряд вона наважиться

Андрій Римарук, колишній боєць 53-ї бригади і волонтер фонду "Повернись живим":

Нинішня ситуація на сході нічим не завершиться. Помилкове судження, що на Донбасі відбуваються якісь загострення. Періоди війни останні два роки мало чим відрізняються. Усе повторюється. Якщо подивитися на кількість обстрілів в березні-квітні минулого року і поточного, то побачимо приблизно однакову кількість. У 2020-му на початку року ворог рідше стріляв із міномета та не застосовував ствольну артилерію, але в березні по цих пунктах активізувався. Така ж ситуація і цьогоріч.

Стягування військ до кордону з Україною можна пояснити військовими навчаннями "Кавказ-2021", до речі, під час цих же тренувань у 2016-му техніки було навіть трохи більше. Крім того, вони це роблять показово, демонструючи силу. Ще однією причиною є Крим. РФ чудово розуміє, що на півострові буде техногенна катастрофа - повна відсутність питної води. Їм потрібно якось змусити Україну йти на поступки. Збільшення військової присутності на окупованій територій може свідчити якраз про це.

Загалом до наступу ворога на підконтрольну Україні територію наша армія повністю готова. Але цього не буде. Хіба бойові дії накшталт тих, що були 2014-2015 років, можливі на якійсь ділянці фронту чи в районі кримського перешийку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін зламається на українцях і програє - політолог

Євген Терещенко, захисник Донецького аеропорту:

Війна триває і зараз, але усі обставини, що нині виникають, свідчать про початок більш гострого військового конфлікту. Його вірогідність, мабуть, найвища за останні 6 років. Українська армія і народ вцілому готові до загострення, а от держапарат - ні. Дії міністра оборони, голови Генштабу ЗСУ, головнокомандуючого ніяк не допомагають нації боротися із ворогом. Крім того, в публічній площині присутній конфлікт між очільниками Міноборони та Генштабу. Ми не зможемо успішно рухатися вперед, коли всередині Держапарату немає узгодження.

Автор: facebook/ООС
  Українське військо готове до наступу ворога, а держапарт - ні
Українське військо готове до наступу ворога, а держапарт - ні

Тарас Костанчук, голова ГО учасників бойових дій "Сармат", колишній командир штурмової групи добровольчого батальйону "Донбасу":

Результат нинішнього загострення на сході важко прогнозувати. Сподіваюся, що це буде наша перемога. А от в можливий наступу ворога не вірю, навіть в локальний, на Маріуполь, наприклад. Це означатиме тотальну війну і відповідно дуже важкі наслідки для Росії.

Якщо так і станеться, то українська армія елементарно відіб'є напад тими силами, що зараз зібрані на Донбасі, але з великими втратами обох сторін. Проте нашим військовим буде дуже важко встояти, якщо Росія нападе відразу з трьох напрямків - Сходу, Півдня та Півночі. Тоді будуть кровопролитні бої, які тягнутимуться кілька місяців. Але такий розвиток подій неможливий, бо означатиме третю світову війну в гарячій фазі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Росія воюватиме з Україною, то тільки за програш. І передусім історичний - Зеленський

Автор: facebook/ООС
  Українська армія не та, що була раніше. Росія це визнає
Українська армія не та, що була раніше. Росія це визнає

Дмитро Різниченко, ветеран АТО, інструктор батальйону "Донбас":

Про те, чим закінчиться загострення Донбасі, зараз, мабуть, гадає чи не весь світ. Вся російська військова аналітика наповнена пафосом та твердженням, що вони на раз "закидають нас шапками", із презирством вказують, що українська армія - це збіговисько, алкоголіки та нацисти. Але самі бачать, що із двох танкових корпусів стало шість, в кілька разів зросла артилерія, постійно проходять військові навчання на полігонах. Думаю, війна буде, бо Росія лише на це і здатна. У них немає ніяких важелів впливу на Україну, крім війська, бо все інше їм відрізали. Але, якщо на нас попруть, то захлинуться кров'ю. Згадаємо аеропорт в Донецьку, який не могли взяти понад 200 днів.

Росія може напасти на Україну в будь-який момент. Маємо до цього звикнути. Паніку розганяють саме росіяни. Але при цьому сама Росія не витримає наслідків повномасштабного військового вторгнення, вважає Сергій Пархоменко директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова.

Зараз ви читаєте новину «Попруть - захлинуться кров'ю: що думають учасники бойових дій про можливий наступ Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі