середа, 14 березня 2018 10:40

"Першими стали на захист" - сьогодні в Україні відзначають День добровольця

"Першими стали на захист" - сьогодні в Україні відзначають День добровольця
Українських добровольців вшановуємо 14 березня. Фото: БІЛА ХАТА

14 березня 2014 року на полігоні в Нових Петрівцях понад 500 бійців самооборони Майдану (Народного Віче) почали підготовку до участі в боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність України.

Про це йдеться у пояснювальній записці до Постанови Верховної Ради України № 4261 "Про встановлення Дня українського добровольця".

Через російську агресію, окупацію Криму військами РФ та захоплення міст на Донбасі українські добровольці об'єднались, аби дати гідну відсіч. Саме у березні 2014-го добровольці вирушили на військовий полігон для проходження військової підготовки для подальшої участі у воєнних діях.

"Постановою рекомендовано Кабінету міністрів розробити із залученням громадськості, а також активних учасників добровольчих формувань, які брали участь у Революції гідності (листопад 2013 — лютий 2014), та затвердити в місячний термін із дня прийняття постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського добровольця. Зокрема передбачено проведення щороку заходів із належного вшанування подвигу українських добровольців; проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися в листопаді 2013 — лютому 2014 року, та про участь у них добровольчих формувань", - повідомляється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні відродили Національну гвардію

День вшанування Верховна Рада ухвалила 17 січня 2017 року. Постанову підтримав 231 депутат.

Крім того, сформовані з добровольців спеціальні підрозділи не мають чітко визначеного юридичного статусу, через що цих громадян не визнали учасниками бойових дій, а тому вони позбавлені відповідних пільг і виплат.

12 березня 2018 року Нацбанк ввів у обіг пам'ятну монету номіналом 10 грн. Вона присвячена українським добровольцям. Монету випустять тиражем 1 млн штук. Присвячена самовідданості, мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України - учасникам добровольчих формувань, які стали гордістю українського народу, повідомили в НБУ.

Зараз ви читаєте новину «"Першими стали на захист" - сьогодні в Україні відзначають День добровольця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі