пʼятниця, 14 лютого 2020 18:42

Перед Мюнхенською конференцією з'явився мирний план для Донбасу, до якого долучилася Росія

Перед Мюнхенською конференцією з'явився мирний план для Донбасу, до якого долучилася Росія
Згодом план зник із сайту конференції. Фото: НВ

Організатори Мюнхенської конференції з безпеки оприлюднили нову міжнародну ініціативу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Вона отримала назву "Дванадцять кроків до більшої безпеки в Україні та Євроатлантичному регіоні". Серед ініціаторів документа є РФ, передає НВ.

Ініціативу висунули лідери з питань євроатлантичної безпеки. До неї входять голови трьох великих міжнародних організацій та форумів та очільник Російської ради з міжнародних справ. Серед ініціаторів ексміністр оборони Великої Британії Дес Браун, голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер, екссенатор США Сем Нанн, колишній міністр енергетики США, американський фізик-ядерник Ернест Моніз та колишній глава МЗС РФ Ігор Іванов від Російської ради з міжнародних справ.

"Напередодні Мюнхенської конференції з безпеки 2020 року група лідерів євроатлантичної безпеки наголошує на необхідності політичного врегулювання збройного конфлікту на українському Донбасі", - йдеться в офіційній публікації плану.

Крім п'яти ініціаторів, його підписали 40 впливових фахівців у галузі міжнародної безпеки.

Усі 12 кроків розбили на декілька тематичних блоків.

Безпека

1. Відновлення роботи Спільного центру з контролю та координації. Це російсько-українська група з контролю за дотриманням Мінського протоколу. Її створили 2014 року. Від самого початку РФ саботувала її роботу, а 2017 року вийшла з неї остаточно.

2. Заснування переговорної групи між військовими відомствами в "нормандському форматі". Лідери країн можуть дати розпорядження про те, щоб діалог у форматі чотирьох країн організували на рівні військових відомств. Така група може підтримати роботу СЦКК, а також може діяти окремо або паралельно із зусиллями щодо вирішення російсько-українського конфлікту на експертному рівні.

3. Поліпшення та розширення свободи пересування. Пропонується збільшити кількість пунктів пропуску на лінії розмежування. Це забезпечить ефективнішу роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Наголошується на необхідності виконувати домовленості щодо режиму припинення вогню, досягнуті в Мінську та на саміті "нормандської четвірки" в Парижі.

Гуманітарна сфера

4. Має відбутися пошук зниклих безвісти на Донбасі. Встановлення їхнього місцезнаходження має вирішальне значення для довгострокового врегулювання конфлікту, поновлення правопорядку та забезпечення прав сімей, які вижили. Для цього автори закликають виконати домовленості Паризького саміту і відкрити доступ Червоному Хресту та іншим організаціям на окуповані території України.

5. Планування і реалізація ініціативи з розмінування. Варто негайно організувати навчальні програми серед дітей і дорослих у зоні конфлікту, щоб розповісти про небезпеки наземних мін та інших снарядів. Владі України запропонували розробити спеціальну програму та комплекс заходів із розмінування Донбасу.

Економічна сфера

6. Має відбутися економічне відновлення Донбасу. Пункт базується на ідеях осіннього інвестиційного форуму в Маріуполі. Там президент Володимир Зеленський та топчиновники України озвучили ініціативу про економічне відродження Донбасу. Мюнхенський план пропонує вже на Дельфійському економічному форумі започаткувати таку ж ініціативу на глобальному рівні та організувати на її підтримку міжнародну донорську конференцію. Вона могла б включати і Росію. Зібрані кошти могли б надати допомогу у відновленні критичної інфраструктури, систем охорони здоров'я та освіти на Донбасі.

7. Створення зони вільної торгівлі. Для відродження Донбасу він має стати частиною зони вільної торгівлі як з ЄС, так і з Росією. Озвучується ідея цілеспрямованих заходів на підтримку експорту з цього регіону.

8. Дорожня карта щодо антиросійських санкцій. У разі підтримки Мюнхенського плану та за умови виконання вимог Мінських угод РФ гіпотетично може розраховувати на ослаблення санкцій. Однак відзначено, що такі можливості слід ретельно вивчити та опрацювати.

9. Усунення радіоактивних загроз. На Донбасі зосереджено понад 1200 радіоактивних джерел. Багато з яких вже давно вичерпали придатний термін своєї експлуатації. Це створює ризики для здоров'я людей, екології та безпеки регіону. Автори документа закликають ОБСЄ, Тристоронню контактну групу в Мінську і країни нормандського формату знайти розв'язання цієї проблеми.

Політична сфера

10. Має розпочатися новий діалог між євроатлантичними державами про взаємну безпеку. Ініціатори пропонують стати майданчиком для предметних і постійних контактів голів МЗС євроатлантичних держав та їхніх департаментів. Це потрібно для розв'язання основних проблем безпеки за допомогою динамічного процесу, який працює безпосередньо з ключовими розбіжностями. Діалог має бути узгоджений політичними лідерами країн.

11. Пункт стосується підтримки та визначення сфер взаємодії між ЄС і Росією. У разі виконання Мінських угод Євросоюз готовий піти назустріч РФ у тіснішій співпраці в низці сфер взаємного інтересу - науці і дослідженнях, транскордонному та регіональному співробітництві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбас через пункти пропуску РФ зайшли понад 340 військових - ОБСЄ

12. Має початися новий діалог про національну ідентичність в Україні. "Новий інклюзивний національний діалог у всій Україні бажаний і міг би бути запущений якомога швидше. У такому діалозі мають брати участь лідери думок, провідні вчені та міжнародно визнані експерти. Повинні бути докладені зусилля для взаємодії з баченням сусідів України, зокрема Польщі, Угорщини та Росії. Діалог має зачіпати теми історії та національної пам'яті, мови, ідентичності й досвіду меншин. Він має охоплювати проблематику терпимості та поваги до етнічних і релігійних меншин — як усередині країни так і в міжнародному контексті - для розширення взаємодії, інклюзивності та соціальної згуртованості", - йдеться в пункті.

Згодом доповідь "12 кроків для більшої безпеки України і Євроатлантичного регіону" видалили з сайту Мюнхенської конференці.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Сторони обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час "нормандського саміту" 9 грудня 2019-го в Парижі, а також підготовку до наступної зустрічі лідерів "нормандської четвірки", повідомляє сайт глави держави.

Зараз ви читаєте новину «Перед Мюнхенською конференцією з'явився мирний план для Донбасу, до якого долучилася Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі