середа, 24 квітня 2019 22:11

Паспорти РФ на Донбасі: анексія, гра з Зеленським чи вимушений пошук мігрантів

Автор: 100migrantov
  РФ спростила отримання російських паспортів жителями Донбасу
РФ спростила отримання російських паспортів жителями Донбасу

24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який дозволяє жителям окупованого Донбасу отримувати російські паспорти за спрощеною процедурою. Українська влада назвала це продовженням агресії та втручання у внутрішні справи. Ініціювали термінові збори Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Gazeta.ua зібрала 10 відповідей на питання, щодо цієї ініціативи країни-агресора.

Що за указ?

Згідно з указом жителі окупованих Луганської та Донецької області можуть подати заяви на російський паспорт без обов'язкових в інших випадках іспитів та вимоги про проживання в РФ понад п'ять років.

Для цього необхідно подати відповідну заяву, копію документа, який підтверджує особу і місце проживання, свідоцтво про шлюб, а також свідоцтво про народження, якщо дитині просять надати громадянство РФ.

Впродовж трьох місяців отримають російські документи. При чому закони РФ не забороняють подвійне громадянство.

Хто отримає?

За приблизними підрахунками на непідконтрольних районах Донеччини і Луганщини зараз проживає максимум 2,7-2,8 млн людей.

З 2014 року 360 тис. українців отримали російське громадянство. Також громадянам України видали 77 тис. дозволів на тимчасове проживання в РФ і 64,9 тис. видів на проживання.

Що про це каже президент Петро Порошенко?

Видача паспортів суперечить Мінським домовленостям. Росія підтвердила, що саме вона є стороною конфлікту з Україною.

"Такі дії є підставою для розірвання дипломатичних відносин, - каже президент Петро Порошенко. - Видача паспортів по так званим південно-осетинським і придністровським сценаріями - це спроба виправдати і легітимізувати військову присутність Росії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні загрожує серйозна ескалація — Порошенко та Зеленський мають об'єднатися

Що каже переможець президентських виборів Володимир Зеленський?

Команда Зеленського вважає, що своїм рішенням Росія визнала свою відповідальність у якості держави-окупанта.

"Ці дії є ще одним наочним підтвердженням для світової спільноти справжньої ролі Росії як держави-агресора, яка веде проти України війну, - вважає команда політика. - Україна також розраховує на підтримку міжнародної спільноти в питанні захисту інтересів, прав і свобод українських громадян на тимчасово окупованих територіях, і розраховує на посилення дипломатичного та санкцій тиску на РФ".

Реакції самого Зеленського станом на вечір 24 квітня немає.

Що каже президент Росії Володимир Путін?

"Немає ніякого бажання створювати проблеми новій українській владі, але терпіти ситуацію, за якої люди позбавлені цивільних прав, це вже переходить межі з точки зору прав людини. Це питання суто гуманітарного характеру", - стверджує Путін.

Що кажуть в Європі та США?

Посольство США в Україні засудило рішення Росії.

"Крим - це Україна. Донецьк - це Україна. Луганськ - це Україна. Ми засуджуємо нещодавній абсурдний і дестабілізуючий указ Росії щодо російських паспортів для жителів Донецька і Луганська і підтверджуємо нашу рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться у заяві.

"Ми засуджуємо рішення Росії про спрощення надання російського громадянства жителям Донецької і Луганської областей. Це рішення суперечить Мінським угодам і не сприяє зусиллям з урегулювання конфлікту", - йдеться у заяві посольства Франції в Україні.

Засудили дії РФ також Литва, Латвія та Естонія.

Це легітимізація анексії Донбасу?

"Росія зараз фактично це підтвердила, бо до цього вона відмовлялася від того, що окупувала Донбас, - каже в коментарі Gazeta.ua Богдан Яременко, голова ГО "Майдан закордонних справ". - Тепер ми можемо вимагати в Росії звільнення окупованих територій. Це ще один сигнал для міжнародного співтовариства про те, що насправді там відбувається".

Видача паспортів є підготовкою до діалогу з новим президентом України.

"Це не пов'язано з військовим вторгненням. Анексувати територію вона може в будь-який момент: організувати "фейковий" референдум чи зібрати терористичний парламент, - пояснює дипломат. - Росія намагається показати, що вестиме переговори з позиції сили. Це спроба зробити Зеленського більш говірливим і поступливим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це привід розірвати дипломатичні стосунки" - Яременко

Автор: скрін
  У 2017 році житель окупованій бойовиками Макіївки на камеру спалив свій український паспорт і виклав відео в мережу
У 2017 році житель окупованій бойовиками Макіївки на камеру спалив свій український паспорт і виклав відео в мережу

Росія поправляє свою демографічну ситуацію?

"Якщо дивитися на структуру населення Росії - слов'янська частина вимирає, - говорить в інтерв'ю Gazeta.ua Ігор Тишкевич з Українського інституту майбутнього. - депопуляція сягає 4-5% по регіонах, тоді як, з боку національних автономій населення зростає. Це призводить до зміни демографічного портрета середньостатистичного росіянина.

"Тому Росія достатньо активно пробує таких громадян перевести на свою територію. У 2015 році росіяни селили таких переселенців по віддалених кутках РФ. Після 2014 року таких близько 600 тис. осіб. З них біля 200 тис. отримали громадянство, а інші живуть за правом тимчасового перебування та правом на тимчасовий захист. Тепер РФ знайшла можливість легалізувати їх. Вони жили на території держави давно. Тому простіше їм роздати паспорти, щоб люди могли асимілюватися в суспільстві".

Де видаватимуть паспорти?

Оскільки російська офіційна влада продовжує визнавати Донбас територією України, паспорти видаватимуть у Росії, припускає заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

"Указ Путіна означає чергове повторення сценарію, який був втілений у так званій Придністров'ї , Південній Осетії, Абхазії, - каже Георгій Тука в коментарі ВВС. - Коли почалися бойові дії, то з'ясовувалося, що більше 90% населення там є громадянами Росії. Це саме запроваджують зараз і на Донбасі".

Що далі?

Рада Безпеки ООН збереться на засідання, щоб обговорити указ президента РФ Володимира Путіна про спрощений порядок отримання російського громадянства жителям ОРДЛО.

Засідання скликане на вимогу України, відбудеться у четвер о 22:00 за Києвом.

Зараз ви читаєте новину «Паспорти РФ на Донбасі: анексія, гра з Зеленським чи вимушений пошук мігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі