середа, 15 липня 2020 07:53

Окупанти не випускають з ОРДЛО абітурієнтів, які хочуть навчатися в Україні

Окупанти не випускають з ОРДЛО абітурієнтів, які хочуть навчатися в Україні
Окупанти не випускають з ОРДЛО абітурієнтів, які хочуть навчатися в Україні. Фото: Укрінформ

Абітурієнти з окремих районів Донецької та Луганської областей не можуть виїхати до підконтрольної Україні території для навчання або подачі документів до вузів.

Бойовики так званих Л/ДНР закрили виїзд нібито через "коронавірусний" карантин. Про це представник Донецька в ТКГ журналіст Денис Казанський повідомив у Facebook.

"На окупованій території дійсно проживає багато молоді, яка хоче вирватися з резервації. Для них вступ до українського ВНЗ - це шанс покинути гетто. Але після того, як Україна скасувала ЗНО для дітей з ОРДЛО, бойовики злякалися, що втратять молодь, і закрили людям виїзд", - зазначив Казанський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського розповіли, чи визнають атестати ОРДЛО

Він додав, що зараз дозвіл на перетин лінії розмежування видає "міжвідомчий штаб ДНР", який, однак, випускає лише тих, хто має прописку на підконтрольній території.

"Абітурієнтів навмисно тримають в неволі, щоб вони втратили час і не змогли вчитися в українських вузах. У відповідь на всі прохання дозволити виїзд, бойовики відповідають, що вступати треба в "університети ДНР", - додав журналіст.

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 3 липня проголосувала за спрощення вступу у заклади вищої освіти випускникам шкіл з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей і Криму. Діти з цих територій матимуть змогу вступати до вишів без складання зовнішнього незалежного оцінювання, а також зможуть вступити до всіх навчальних закладів, а не за обмеженим окремим списком (91 навчальний заклад), як це відбувається зараз. Їм для цього потрібно буде скласти вступні іспити.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти не випускають з ОРДЛО абітурієнтів, які хочуть навчатися в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі