четвер, 15 червня 2017 13:48

"Очі - глибокі, сумні, мужні" - Україною мандрує фотовиставка бійців
9

Експозиція складалася із 40 робіт
Фото: Ірина Лазаренко
Експозиція складалася із 40 робіт
Експозиція складалася із 40 робіт
Експозиція складалася із 40 робіт
Експозиція складалася із 40 робіт

У Полтаві показали виставку "Портрет солдата" 33-річної столичної журналістки Вікторії Ясинської. Жінка робила знімки протягом чотирьох років - у шпиталях, де знаходилися поранені бійці, кафе та зоні АТО.

Cфотографувала 100 бійців, людям показує 40 робіт, бо всі не поміщаються у виставкових залах, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Почала займатися із докуменальних історій з Майдану. Потім переросло в розповіді з війни. Найпершим портретом був чоловік із киїївського шпиталю, поранений. Це було три роки тому. Тоді такі історії дуже сильно вражали, були у всіх на слуху", - розповіла авторка робіт.

Під кожним фото — цитати героїв. Задля цього Вікторія розмовляла із кожним по кілька годин. Інколи доводилося обривати розмову, яка затягувалася.

"Зясувати хотілося різне. Є статті, cконцентровані на подіях, деталях, а з кимось розмова велася про особисте: цінності, мотиви, переживаннях, плани на майбутнє. Серед сумних розмов - про бойових друзів, що загинули".

Серед робіт два портрети полтавських військових — Артема і Андрія.

"Артем лежав у полтавському шпиталі, я його писала саме там. Це була зима 2015 року. А Андрій — кіборг. Він пройшов Донецький аеропорт, був до кінця там. З ним працювала вже у Києві".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець робить фото, які змушують замислитися

Виставка побувала в Києві, Бахмачі, Запоріжжі, Дніпропетровську, Тернопілі,Чернівцях, Львові, Миколаєві, Одесі, Корсунь-Шевченківському, Коростені. Інколи на виставки приходять родичі чи знайомі бійців, які зображені на фотографіях, розповідають відвідувачам про їхнє життя.

"У нас є портрет Олександра Мороза з Бахмача, під яким немає інтерв'ю. Нас там тепло зустрічали: прийшли його дружина і батьки. Надали слово батькові, він сильно хвилювався, але чудово розповів про свого сина. Краще, ніж він, ніхто б не розказав".

У залі небагато людей. Вони пильно дивляться у очі бійців на портретах.

"Дивіться, які в них очі - глибокі, сумні, мужні. Такі молоді хлопці. Схожі заходи доцільно робити частіше із патріотичних міркувань. Ці люди відстоюють честь нашої країни, тож я вдячна за виставку. Я й сусідам розкажу і знайомим про таку красу — наших хлопців", - переглядає картини 60-річна Ольга Чуприна. .

Далі виставку відвезуть у Харків або Івано- Франківськ - куди швидше запросять.

Фотограф Марія Петренко із Чернігова створила зворушливий фотопроект "Відірваний листок". Героїні світлин - жінки, вимушені переселенки, які упродовж останніх років самостійно долають життєві труднощі, пов'язані з війною на Донбасі та окупацією Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Очі - глибокі, сумні, мужні" - Україною мандрує фотовиставка бійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі