середа, 17 жовтня 2018 19:08

Налітав 1100 годин, воював на Донбасі: розповіли про загиблого пілота Івана Петренка
5

Автор: Скріншот
  Полковник Іван Петренко 25 років служив в авіації
Полковник Іван Петренко 25 років служив в авіації

16 жовтня поблизу селища Уланів Вінницької області розбився в авіакатастрофі полковник Повітряних сил ЗСУ Іван Петренко.

Його винищувач Су-27УБ впав під час виконання навчально-бойового польоту, який проводився в рамках навчання "Чисте небо – 2018".

Також загинув другий пілот - американець Сет Нерінг на прізвисько "Джетро" з 144-ї ескадрильї США.

Винищувач належав до 831-й бригади тактичної авіації із авіабази Миргород Полтавської області.

"Екіпаж до останньої секунди робив все можливе, щоб літак не впав на населений пункт і не постраждали мирні жителі", - каже Юрій Педос, начальник поліції у Вінницькій області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На спільних авіанавчаннях з НАТО розбився літак Су-27

47-річний Іван Петренко народився в Умані Черкаської області, у родині військового льотчика-інструктора, закінчив Харківське вище військове авіаційне училище льотчиків. Починав льотчиком-інструктором учбового полку, далі служив в винищувальній авіації в частинах по всій території України. Під час війни очолив 40-у бригаду тактичної авіації у Василькові. Згодом обійняв посаду заступника командира Повітряного командування "Схід" з авіації. Загалом в авіації провів 25 років.

Автор: Повітряне командування ЗСУ
  Полковник Петренко в 2016 - 2017 роках готував майбутніх льотчиків-винищувачів Харківського Національного університету Повітряних Сил на літаках МіГ-29 та Су-27
Полковник Петренко в 2016 - 2017 роках готував майбутніх льотчиків-винищувачів Харківського Національного університету Повітряних Сил на літаках МіГ-29 та Су-27

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США підтвердили, що на борту СУ-27, який розбився, був американець

Іван Петренко має загальний наліт понад 1100 годин та кваліфікацію "Військовий льотчик 1 класу". Літав на винищувачах: Су-27, МіГ-29 та навчально-бойових літаках Л-39. У період з 2014 по 2015 рік полковник Петренко брав безпосередню участь у захисті повітряного простору у зоні бойових дій на Донбасі.

"Всі, хто знав Івана Миколайовича особисто, любили його за многогранність та відданість справі", - розповідає командир повітряного командування "Схід", генерал-майор Олег Струцінський. - По собі у пам'яті людей полковник Петренко лишив тільки пошану, любов, повагу та вдячність".

За словами генерала-майора, винищувач Су-27 простий в керуванні, обладнаний системою автоматичного управління і має надійну систему порятунку життя.

"Наліт на данному літаку у льотчика складав біля 150 годин. Загибель нашого товарища, досвідченого пілота, залишається загадкою", - говорить Струцінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото з місця падіння військового літака

"Прослужили з ним майже два роки. Вимогливий, справедливий офіцер. Спеціаліст високого класу, має хорошу підготовку, досвід. Він зміг підтримати свій рівень підготовки в складні часи, коли авіація літала мало. Але він вже мав високий клас і підтримував його", - розповідає полковник Віталій Оніщенко, заступник командира Повітряного командування "Схід" з морально-психологічного забезпечення. - Ніколи не скаржився, попри те, що військова служба передбачає частий відрив від родини. Любив грати волейбол, футбол".

Навчальний політ був на винищувачі Су-27УБ з бортовим номером 70.

Су-27УБ - це двомісна модифікація всепогодного винищувача четвертого покоління Су-27. Використовується для навчання і перепідготовки пілотів. При цьому машина зберігає бойові можливості серійного Су-27.

Автор: Александр Науменко
  Останнє фото пілотів Івана Петренка та Сета Нерінга на борту винищувача Су-27УБ з бортовим номером 70
Останнє фото пілотів Івана Петренка та Сета Нерінга на борту винищувача Су-27УБ з бортовим номером 70

Другий загиблий - підполковник 44-річний Сет Нерінг на прізвисько "Джетро".

Пілот 144-ї ескадрильї Повітряних сил Національної гвардії (ANG) із міста Фресно, штат Каліфорнія.

"Льотчик брав участь у спільному ознайомчому польоті з українським колегою. Жоден інший літак не був задіяний в інциденті", – говорить генерал-майор Клей Гаррісон командувач Каліфорнійської повітряної Нацгвардії та керівник навчання з американського боку.

Він досвідчений льотчик з 20-річним стажем: 15 років літав на винищувачах F-16 Viper, останні п'ять - на F-15 Eagle, на якому і прибув на навчання "Чисте небо - 2018".

"Це сумний день для Сполучених Штатів та України. Наші найглибші співчуття родині, друзям та колегам-льотчикам як американського пілота, так і українського льотчика, які загинули в результаті інциденту", – додає генерал.

Автор: Голос Америки
  Сет Нерінг на прізвисько "Джетро" був пілотом 144-ї бойової ескадрильї Каліфорнійської повітряної національної гвардії
Сет Нерінг на прізвисько "Джетро" був пілотом 144-ї бойової ескадрильї Каліфорнійської повітряної національної гвардії

Навчання "Чисте небо" тривають у Вінницькій та Хмельницькій областях 9-19 жовтня. Ці найбільші військові авіатренування за часів незалежності України зібрали льотчиків із восьми країн-партнерів по НАТО. Визначною подією стало прибуття літаків F-15C Eagles та C-130J Super Hercules 144-ї ескадрильї ПС Національної гвардії штату Каліфорнія із Фресно.

Загалом до участі в "Чистому небі" залучено 950 військових, понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів радіотехнічних військ.

Зараз ви читаєте новину «Налітав 1100 годин, воював на Донбасі: розповіли про загиблого пілота Івана Петренка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua