понеділок, 17 липня 2017 16:56

Найсмертоносніше збиття пасажирського літака - роковини трагедії Boeing 777
5

Російські солдати, які збили боїнг
Бойовики фотографуються на фоні збитого літака
Речі з рейсу МН-17
Уламки збитого боїнга

Три роки тому, 17 липня 2014-го, близько 16:00 на висоті 10 тис. м над Донеччиною з радарів зник літак Boeing-777 малазійських авіаліній. Лайнер прямував з Амстердама до Куала-Лумпура. На борту всі загинули. Це 298 людей - 283 пасажирів та 15 членів екіпажу. Літак вибухнув у повітрі. Його уламки й тіла пасажирів розкидало на 15 км у селі Грабове неподалік Тореза на Донеччині.

За кількістю жертв катастрофа Boeing-777 стала найбільшою в історії України і загалом XXI ст. (якщо не враховувати терактів 11 вересня 2001 року) найбільш смертоносним збиттям пасажирського літака.

У Малайзії до кінця року сподіваються знайти винних у катастрофі пасажирського Boeing-777 рейсу МН-17 на Донбасі 17 липня 2014 року.

Російські ЗМІ повідомили, що бойовики збили військовий літак української армії. Коли стало відомо, що літак пасажирський, їх видалили.

"Зараз розслідування ведуть у найменших деталях. Сподіваємося, що вже до кінця року знайдемо винуватців", - заявив міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай.

Усі справи підозрюваних у катастрофі розглядатимуть у Нідерландах за законами країни. Таке рішення на початку липня ухвалили всі країни міжнародної групи, яка веде офіційне розслідування катастрофи: Нідерланди, Україна, Бельгія, Малайзія та Австралія. Раніше Нідерланди і Малайзія запропонували створити міжнародний трибунал ООН у цій справі. Україна підтримала цю ідею. Єдиною країною, яка виступила категорично проти і заблокувала процес, є Росія.

У жовтні 2015-го розслідування довело: Boeing-777 збили ракетою із зенітної установки "Бук", який везли з території Росії. Її встановили на височині площею 500 на 600 м біля Первомайського. Це - найвище місце у радіусі 5 км.

"У міжнародної слідчої групи було декілька гіпотез щодо місця запуску "Бука". Врешті ми з'ясували, що його привезли із Росії у Первомайський район Донеччини. Потім повернули назад у РФ. Американські експерти надали висновки: літак збили ракетою на 6 кілометрів на південь від окупованого міста Сніжне на Донеччині. Це не суперечить місцю запуску біля Первомайського", - сказав керівник департаменту карних розслідувань поліції Нідерландів Вільберт Пауліссен 28 вересня 2016 року.

Під час слідства встановили та ідентифікували 100 осіб, причетних до авіакатастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річниця трагедії малазійського Boeing: Порошенко нагадав про злочин Росії

"Важливо, хто яку роль відіграв. Від цього залежить відповідальність, - каже заступник генпрокурора України 31-річний Дмитро Сторожук. – Одна з версій слідства – не всі виконавці доручення знали, для чого це роблять".

Група розслідувачів Bellingcat виявила, що за перевезення "Бука" відповідав відставний російський офіцер 54-річний Сергій Дубинський на прізвисько Хмурий. Єдиним у радіусі ураження лайнера був російський "Бук" 53-ї зенітно-ракетної бригади ВС РФ, яка базується під Курськом. Дубинський перевозив його у день, коли збили літак. Сам він цього не визнає. Нідерландські журналісти знайшли його будинок у Ростовській області. Чоловічий голос у домофоні сказав, що той з ними не зустрічатиметься.

У новому звіті від 5 червня Bellingcat повідомив, що знайшов військових водіїв, які перевозили "Буки" неподалік російсько-українського кордону у період з 23 по 25 червня 2014-го. Служили у 1-му автомобільному батальйоні 69-ї окремої бригади матеріального забезпечення (ОбрМО) російської армії в Міллерово Ростовської області і закінчили службу в червні. Інша група з 11 водіїв того ж батальйону прибула на базу в липні.

"Вони можуть знати ім'я водія вантажівки, що перевозила "Бук" до російсько-українського кордону. А той знає, хто був в екіпажі "Бука". Є ймовірність, що один із цих шоферів і перевіз установку до кордону, - пояснив автор звіту Даніел Ромейн. - Повну версію звіту ми передали в об'єднану слідчу групу. Російська влада має дати можливість допитати цих шоферів і заодно солдатів і офіцерів 53-ї бригади. Хоча сумніваюся, що Москва готова до співпраці".

Зараз ви читаєте новину «Найсмертоносніше збиття пасажирського літака - роковини трагедії Boeing 777». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі