понеділок, 10 червня 2019 17:43

На використання великокаліберної артилерії повинен бути дозвіл

На використання великокаліберної артилерії повинен бути дозвіл
Юрій Руденко, ветеран АТО, спочатку служив навідником зенітки ЗУ-23, а потім командиром цієї ж гармати. Написав 2 книги, в які зібрав спогади та свідчення своїх побратимів. Фото: Цензор.Нєт

Згідно зі Статутом Збройних сил України боєць має право вести вогонь у відповідь, якщо йому загрожує небезпека.

"Але в Статуті є нюанс - йдеться про індивідуальну стрілецьку зброю солдата, тобто його автомат. Але що менше калібр, то простіше командиру віддати наказ на вогонь у відповідь", - каже в коментарі Gazeta.ua ветеран АТО Юрій Руденко.

Рішення про застосування артилерійського обстрілу приймає командування штабу Операції об'єднаних сил.

"Якщо ворожа артилерія стріляє по нам, то легше отримати наказ на вогонь у відповідь. Тобто про обстріл треба доповісти командуванню та моніторинговій місії ОБСЄ. У випадку, коли цілі планові, допоки вони не ведуть вогню, рішення приймає найвище командування під свою відповідальність. Вони сидять і вирішують, чи варто використовувати, чи велика загроза. Звісно, удари на упередження наносяться, але вкрай зрідка", - каже Руденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи визнали, що першими стріляють по ЗСУ

Щодо обстрілу ветеран припускає, що на позиціях батальону "Азов" (бойовики знищили бліндаж "азовців" 7 червня. - Gazeta.ua) могли бути обмеження щодо ведення вогню.

"Обстріл провели в момент проведення Мінських переговорів, а вони опосередковано впливають на ситуацію на фронті. Те, що трапилося, є збігом факторів: росіяни вибрали момент та обстріляли позиції. У батальйоні доповідали про гармати, але їхнє знищення не завжди вирішує питання. Бо одну батарею знищили, а прийде інша. Ми не можемо воювати з Росією в класичну війну, бо на заміну ліквідованим бойовикам вона привозить нових. У боях за Мар'їнку ми застосували все, що могли, і на 3-й день нам зателефонували російські представники. Вимагали припинити вогонь і погрожували знищити наші розвідцілі", - каже ветеран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відреагують військові на пропозицію Кучми не стріляти

У випадку виявлення ворожої диверсійно-розвідувальної групи наказ віддають, попри ситуацію, що склалася на дипломатичних рівнях.

"Якщо немає додаткового розпорядження, то проти ворога застосовується все, що є: автомати, кулемети, РПГ. Будь-яку техніку, що з'являється на передовій, знищують без наказу. Тут складно щось однозначне сказати. Але на використання великокаліберної артилерії повинен бути дозвіл", - каже ветеран.

Уночі 7 червня ворожа міна калібру 122 мм влучила у бліндаж на позиції спецпідрозділу "Азов" поблизу Новолуганського на Світлодарській дузі.
На місці загинули 2 військових: 28-річний Дмитро "Круглий" Пругло та 23-річний Максим "Максон" Олексюк.

Зараз ви читаєте новину «На використання великокаліберної артилерії повинен бути дозвіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі